Annons

Kan man lita på bibeln?

Insändare • Publicerad 29 mars 2013

Nu när påsken står för dörren så serveras på olika sätt uppgifter, om varför vi firar denna högtid. Jesu korsfästelse och uppståndelse på den tredje dagen med hänvisning till evangelietexterna i Bibeln. Kan vi då lita på att detta är sant? Man hänvisar till olika bibelcitat vad Jesus ordagrant sagt, trots att texterna är skrivna många år efter det att händelsen ägt rum, i slutet av det första århundradet.

I Lukasevangliet står även följande: Jesus sade: ”Tror ni jag är här för att skapa fred på jorden? Nej, säger jag, men splittring” (Luk.12:51)  Som kommentar till detta kan man förstå, att det aldrig kommer att bli fred i Gasaområdet.

Annons

Ett annat citat: ”Om någon kommer till mig utan att hata sin far och sin mor och sin hustru och sina barn och sina syskon och därtill sitt eget liv, kan han inte vara min lärjunge” (Luk.14:25) Kommentar: Uppmuntrar inte till att lösa äktenskapliga problem.

Det finns många andra exempel på olämpliga uttalanden samtidigt, som det naturligtvis finns andra mer kärleksfulla och förlåtande uttalanden av Jesus. Men problemet är, kan vi verkligen lita på Bibelns innehåll?

Under påsken så roar sig mindre barn med att klä ut sig till påskkärringar. För bara ca 300 år sedan så brändes ett stort antal kvinnor med beskyllningar för att de åkt till Blåkulla och att de hade ihop det med den onde Satan. I många refererade fall så gick kyrkans präster i spetsen för denna förföljelse. Hur kan detta ha fått ske och till vilket ställe i Bibeln hänvisade man då?

 

 

Kurt Sjölund

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons