Annons

Kan det bli enklare?

Insändare • Publicerad 20 januari 2009

Svar på insändare från Erik Cardfelt (v).

Tänk ändå att vi kom fram till samma slutsats! Trots att vi har olika synsätt så har vi samma åsikt det vill säga att en civilrättslig lösning skulle vara den allra bästa för alla som önskar registrera sin samlevnad i Sverige. I din insändare vill du att vigseln skall vara en världslig sak dvs. att inga religiösa samfund bör få viga par i juridisk mening. Då är du och jag inne på samma linje.

Annons

Kristdemokraterna lägger nu i januari fram en motion i Riksdagen att äktenskapsbalken ersätts med en civilrättslig samlevnadsbalk eller liknande. Därmed skiljer man på den strikt rättsliga ordning som staten ska reglera och äktenskapsbegreppet. Rent praktiskt innebär det att alla par som vill gifta sig går till en myndighet och registrerar det juridiska förbundet. Därefter inramar varje par giftermålet på det sätt som de själva önskar. Det kan vara allt från stort kyrkbröllop till att man nöjer sig med själva registreringen. Liknande lösningar finns också redan i flera andra länder, tex. i Frankrike.

Det finns många som har tydliga uppfattningar, både för och emot en könsneutral äktenskapslagstiftning. Dels har vi dem som utifrån olika grunder betonar vikten av att värna det unika i just relationen mellan en man och en kvinna som idag inryms i begreppet äktenskap. Dels dem som hävdar att det är diskriminerande att homosexuella och heterosexuella parrelationer har olika benämningar. Idag har redan hetero- och homosexuella relationer samma juridiska skydd men med detta nya förslag med en civilrättslig samlevnadsbalk finner man lösningen som kan tillfredställa det stora flertalet samhällsmedborgare och samtidigt respektera allas åsikter i denna nu heta fråga. Jag är övertygad om att detta skulle lösa de meningsskiljaktigheter som finns idag.

Flera ledarsidor, inte bara i Ölandsbladet, har instämt i att detta är ett intressant alternativ som skulle lösa de principiella problemen. Vi kristdemokrater vet också att många medlemmar från olika partier uttryckt stöd för vår hållning och välkomnar förslaget med en civilrättslig samlevnadsbalk. I Riksdagen blir det således en fråga för varje enskild riksdagsledamot att ta ställning till. Har dina riksdagsledamöter lika kloka åsikter som du, Erik?

Jag avslutar med att citera Ölandsbladet när det gäller en civilrättslig lösning i denna fråga: ”Kan det bli enklare, klarare och mer upplyst?”

Nina Åkesson Nylander

Kristdemokrat

Färjestaden

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons