Annons

Kalmar läns miljöteknikföretag viktiga för framtiden

Insändare • Publicerad 22 november 2013

I Kalmar län fanns det år 2011 enligt Vinnova 85 miljöteknikföretag med över 2 500 anställda. Det är glädjande siffror som vi gärna vill se växa. Ska Sverige fortsätta vara ett föregångsland inom klimat och hållbarhet är det viktigt att vi tillämpar vårt miljötänk i hela produktionskedjan.

Det räcker inte att slutprodukten är miljövänlig. Även produktionen måste utnyttja miljövänliga metoder och maskiner. Därför har Alliansregeringen investerat över en miljard kronor i utvecklingen av svensk miljöteknik.

Annons

För att miljöbranschen ska fortsätta växa och vara konkurrenskraftig vill Alliansregeringen inrätta en grön investeringsfond. Fram till år 2020 ska närmare 700 miljoner kronor avsättas för att finansiera affärsidéer som kan driva den miljötekniska utvecklingen framåt som ett komplement till det privata kapital som redan finns på marknaden.

Den gröna investeringsfonden ska framför allt investera i små och medelstora företag som arbetar med miljöteknik i alla led och som bidrar till en smartare energianvändning i näringslivet. På det sättet får de tillgång till kapital för att växa och anlita mer kompetens.

Sverige är ett litet land som inte ensamt kan lösa den globala klimatutmaningen. Däremot kan vi bidra med den senaste tekniken och forskningen. Därför har Alliansregeringen bara under den senaste mandatperioden satsat 400 miljoner kronor på att stärka exporten av svensk miljöteknik så att fler länder ska kunna ta del av vår innovation.

Alliansregeringen och Nya Moderaterna vill utmana den gängse synen på miljöpolitik. Vi tror inte på förbud och förmaningar. Istället vill vi ta tillvara på den regionala kompetens som finns i Sverige och utnyttja marknadens drivkrafter för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle.

Genom att fortsätta satsa på miljöteknik kan Alliansen och Nya Moderaterna bidra till ett hållbart samhälle, ett livskraftigt näringsliv och en stärkt arbetsmarknad. Idag finns nästan två procent av arbetskraften i Kalmar län inom miljöföretagen. Vi vill att det ska bli ännu fler.

 

 

Jan R Andersson (M)

Riksdagsledamot från Kalmar län

Annons

Åsa Coenraads (M)

Riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet från Västmanland

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons