Annons

Julbordet en påminnelse om Sveriges möjligheter

Insändare • Publicerad 23 december 2009

Julen är för många en högtid då vi umgås med familj och vänner och tar det lugnt. Men ingen jul passerar heller utan att vi äter gott. För från Skånes kust till Norrlands djupaste skogar finns det en uppsjö lokala delikatesser och specialiteter.

I vår del av landet gläds vi särskilt åt isterbanden från Gullaskruv, senapen från Västervik, Frödinges ostkaka, Blomlöfs rökta fisk, Smålandskötts skinka och delikatesskroppkakorna från Öland, de brända mandlarna från Timmernabben m.fl. delikatesser. Julen är därför inte bara en tid då vi får uppleva nya och gamla smaker som Sverige kan erbjuda. Det är också en påminnelse om vilka möjligheter det finns att få vårt land att utvecklas om vi lyckas locka fler turister från resten av Europa och övriga världen till Sverige.

Annons

Vi har en oerhört potential att kombinera god mat med unika upplevelser. Det är något vi ser skulle kunna leda till turistupplevelser i världsklass och många jobb på den svenska landsbygden. Här finns upplevelser för alla årstider och smaker. Sommar med sol och bad i våra skärgårdar, höstar med svamplockning och rekreation i våra skogar, vinter med snö och skidåkning i vår fjällvärld, våren då knopparna spirar och ängarna grönskar, för att nämna några exempel.

På senare år har den svenska maten också kommit att uppmärksammas allt mer. Vårt kalla klimat gör att frukt och grönsaker växer långsamt och därför smakar mer. Vi har dessutom kommit långt vad gäller både miljötänkande och djurskydd. Det finns också en rad småskaliga producenter med högkvalitativa förädlade produkter som uppskattas av många. Utöver bra råvaror och förädlade produkter har Sverige under senare år fått flera kockar i världsklass och fler restauranger har förärats med den eftersträvansvärda stjärnan i restaurangernas bibel ”Guide Michelin”.

Inget av detta kommer knappast som en förvåning för alla som hunnit ta del av vad som erbjuds på det svenska julbordet. För att få fler att upptäcka vilka matupplevelser Sverige har att erbjuda satsar regeringen 300 miljoner kronor de närmaste fem åren för att ytterligare öka turismen och för att förverkliga visionen om Sverige – det nya matlandet. Det är en kraftfull satsning som kommer att ge fler jobb och utveckla näringar på platser där jobben idag är få och i branscher med många små- och medelstora företag. Den utökade satsningen på det nya matlandet omfattar totalt 170 mkr. Samtidigt satsas ytterligare 50 miljoner årligen på att marknadsföra Sverige som turistland utomlands.

Vi är övertygade att genom att satsa på mat och turism i kombination kan vi få ytterligare jobb och företag, inte minst i de svenska landsbygderna. Idag jobbar 160 000 personer i den svenska besöksnäringen.. Under förra året ökade besöksnäringen i Sverige med 6,3 procent och omsätter idag drygt 244 miljarder kronor. Detta trots lågkonjunkturen. Och branschen förväntas öka. Enbart vision om Sverige – det nya matlandet beräknas kunna ge så mycket som tio tusen nya jobb fram till 2020.

Vi är många som sett fram emot julen och alla dess matupplevelser. Julen är först och främst är en tid för vila och återhämtning. Men låt också gärna julbordet vara en påminnelse om vilka fantastiska möjligheter vi har framför oss när vi väl återgår till vardagen.

Maud Olofsson, näringsminister och Centerpartiets partiledare

Eskil Erlandsson, jordbruksminister

Anders Åkesson, riksdagsledamot Kalmar län

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons