1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Insändare: ”Vi placerar hellre våra barn i grannkommunen!”

Frågan om var sexorna skall gå är åter uppe på dagordningen, och återigen hänvisas till en undersökning om trygghet gjord bland eleverna och kostnader för lokaler.
En kommun som inte behandlar sjätteklassare som mellanstadieelever, medan den andra gör det. Det får konsekvenser, skriver en förälder på östra Öland.

Det som inte lyfts fram är läroplanen, att årskurs sex enligt denna hör till mellanstadiet, och att det rimligen borde vara en pedagogisk tanke att hålla årskurs 4-6 samman. Man borde kanske tittat på den nya läroplanen och dess konsekvenser, innan man började lägga ned skolor, bygga om och flytta elever? Huruvida kommunerna generellt är möjliggörare av en likvärdig skolgång blir också åter högaktuellt, och tanken om att skolan åter borde förstatligas är ju inte långt borta.

Det som inte heller lyfts är pedagogernas åsikt i frågan – rimligen är det de inom professionen som bäst kan bedöma var eleverna får bästa förutsättningarna. Elevernas synpunkter är förvisso viktiga, men den som själv minns hur det var att vara tolv, kanske kan tänka sig att friheten i Borgholm och möjligheten att ge sig ut på ”utflykter” säkert lockar mer än att gå kvar i samma skola som man gjort i sex år. I en seriös diskussion är ju det dock inte rimligen ett tungt vägande argument. Ingen vet ju heller vad trygghetsupplevelsen blivit för eleverna om de istället gått kvar. Har man jämfört siffror för samma elevgrupp när de gick i femman? Det kanske kunde ge en liten vägledning i den frågan.

När pengar försvinner ur kommunen för att föräldrar väljer att placera sina barn på "andra sidan gränsen", kan man kanske också kan ta sig en funderare kring hur många som gör detta för att få ha sina barn i årskurs 6 på mellanstadiet? För egen del kommer den avvägningen att göras, definitivt, och jag vet att fler gör den, ibland så tidigt som vid val av förskola.

Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

På likvärdigt avstånd finns alternativ, i grannkommunen, där mellanstadiet är just ett sådant.

Förälder på östra sidan

Läs mer

Öland

Nittiofyra meter båtbrygga invigdes

Under mörka moln, i kraftig vind och lite regn invigdes under onsdagsförmiddagen den nittiofyra meter långa, helt nya, båtbryggan i Byxelkrok.

Sport

FBC-damernas tuffa start

Inleder mot topplagen direkt

Sport

Kalmarsund inleder mot Hultgrens nya klubb

SSL:s spelschema är spikat och FBC möter nykomlingen i premiären

Sport

Ketchupeffekt för padel på södra Öland

”Vi kan inte bara ligga efter hela tiden”

Öland

Kommunalrådet: ”Vi får inte slappna av”

”Reserestriktionerna är upphävda, men alla andra restriktioner finns kvar”, poängterar Ilko Corkovic.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.