Annons

Insändare: ”Vi behöver stötta varandra ur krisen”

Alla barn i Sverige ska ges trygghet och möjligheter att utvecklas. Vårt mål som socialdemokrater är att ge varje generation bättre förutsättningar än deras föräldrar hade. Det är ett högt ställt mål, men när det handlar om våra barns framtid går det inte att göra något annat.
Insändare • Publicerad 25 april 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nu har den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterat sin vårändringsbudget och det känns tryggt sätts barnen i centrum”.
”Nu har den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterat sin vårändringsbudget och det känns tryggt sätts barnen i centrum”.Foto: YA

Coronapandemin har drabbats oss alla hårt, vi är fortfarande mitt i krisen och vi har ännu inte sett de fulla konsekvenserna av den. Ingen kommer gå opåverkad ur pandemin, men vi måste som samhälle göra vad vi kan för att både möta krisens verkningar och bygga samhället starkare. Där är det särskilt viktigt att vi satsar på barn och unga.

Nu har den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterat sin vårändringsbudget och det känns tryggt sätts barnen i centrum. Att vara barn eller starta vuxenlivet just nu är svårt, vi ska se till att ingen lämnas i sticket.

Annons

De satsningar regeringen gör kommer stärka landets kommuner i att ge fler barn en trygg och bra start i livet.

• Lovskola – för fler möjligheter. Många elever i gymnasieskolan och högstadiet som haft distansundervisning under en längre tid har påverkats negativt. Vissa delar av undervisningen har också varit svårt att genomföra på distans, därför är tillskotten för lovskola välkommet.

• Avgiftsfria och smittsäkra lovaktiviteter. Under pandemiåret har barn och unga fått avstå mycket. Att inte kunna träffa vänner eller gå på träningen kostar på. Vi behöver stärka barns möjlighet och tillgång till aktiviteter – för både ett bättre fysiskt och psykiskt mående.

• Sommarjobb – för en första rad i CV. I en svår tid på arbetsmarknaden är möjligheten till en första erfarenhet särskilt viktig. Ungdomsarbetslösheten ligger på en fortsatt hög nivå på grund av pandemin, vi måste göra vad vi kan för att ge fler ett sommarjobb och stödet för detta är välkommet.

• En tryggare start på livet. Den långdragen pandemi har drabbat många, inte minst barnfamiljer med ensamstående föräldrar och de med låga inkomster. Den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget är välkommet.

Vi vet ännu inte de fulla konsekvenserna av coronapandemin. Vad vi dock vet är att de som drabbas som hårdast under en kris är de som redan har det som tuffast. Att då stärka välfärden och jämlikheten är helt rätt väg att gå. Vi behöver stötta varandra ur krisen, precis som vi gjort under krisen.

Anders Henriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i Sveriges kommuner och regioner

Katrin Stjernfeldt Jammeh, vice gruppledare för Socialdemokraterna i Sveriges kommuner och regioner samt kommunstyrelsens ordförande i Malmö

Ilko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande i Borgholm

Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga

Annons
Annons
Annons
Annons