Annons

Insändare: Värna kommunens dagbarnvårdare, åter igen

En insändarskribent som inte vill ge sitt namn till känna utan kallar sig ”skattebetalare i Mörbylånga kommun” ifrågasätter i Ölandsbladet varför Moderaterna tar strid för att de dagbarnvårdare som är utbildade förskolelärare ska ha samma möjlighet till löneutveckling som deras kollegor som jobbar i den kommunala förskolan.
Insändare • Publicerad 4 februari 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Dahlin (M) till vänster, dagbarnvårdare till höger.
Carl Dahlin (M) till vänster, dagbarnvårdare till höger.Foto: Borisenkov Andrei, Andreas Yngvesson

Detta är fråga om ökad jämlikhet mellan kommunens anställda i första hand och i andra hand om valfrihet för att föräldrar fortsatt ska kunna välja att ha sina barn inom den pedagogiska omsorgen (och jo, de som arbetar i familjedaghem kallas dagbarnvårdare - kolla gärna kommunens hemsida för mer information).

De senare åren har dessvärre nästan samtliga familjedaghem avvecklats. Det är tråkigt och för att göra jobbet mer attraktivt så fler kan tänka sig öppna upp sina hem för andras barn är ett sätt att erbjuda bättre möjligheter att utveckla sin lön.

Annons

Dagbarnvårdarna med förskolelärarutbildning jobbar med kommunens minsta utefter läroplan - även att det inte är obligatoriskt för dem - såsom kollegorna i förskolan. Detta går således ingalunda att jämställa med en läkare som jobbar som undersköterska eftersom de inte utför samma arbetsuppgifter.

Därutöver har ingen utav Moderaternas företrädare barn inom kommunens pedagogiska omsorg, så de korta svaren som efterfrågas är nej och nej.

Carl Dahlin (M), S Näsby, Kommun- o regionpolitiker

Annons
Annons
Annons
Annons