Annons

Insändare: Var finns vaccinet för den nya pandemin?

Varje månad dör mer än en kvinna av mäns våld mot kvinnor. 2020 anmäldes fler än 39 000 misshandelsbrott och nästan 10 000 våldtäkter mot kvinnor eller flickor.
Våld • Publicerad 1 juli 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det skulle verkligen behövas en vaccinationsdos mot mäns våld mot kvinnor i denna nya pandemi, menar insändarskribenterna.
Det skulle verkligen behövas en vaccinationsdos mot mäns våld mot kvinnor i denna nya pandemi, menar insändarskribenterna.Foto: Lars-Åke Green

Anna blir svårt misshandlad inför sin 6-åriga dotter av sin man som blivit svartsjuk för att han hittar två vinglas i diskhon när han kommer hem. Annas kvinnliga vän hade varit där och haft med sig en flaska vin. Eva flyr barfota genom skogen i snön när hennes pojkvän skjuter med ett hagelgevär efter henne för att han fick för sig att hon hade varit otrogen. Mari blir misshandlad och våldtagen av sin man utan att hon vet varför.

Detta är tre alldeles för korta historier om tre kvinnor som heter något helt annat men som valt att berätta vad de varit med om. Deras män har misshandlat dem och försökt mörda dem. Ofta har orsaken varit svartsjuka, ibland med alkohol inblandat men lika ofta utan. Ibland har de helt enkelt inte vetat varför, utan det har varit ett sätt för mannen att visa makt, att han bestämmer över kvinnans totala liv. Ofta behöver det inte ens leda till en fysisk misshandel, utan det kan ske genom psykisk misshandel, exempelvis kommentarer, kränkande meningar, kontroll över mobiltelefoner och förbud att gå utanför dörren. Alldeles för ofta leder det till död, mord.

Annons

Varje månad dör mer än en kvinna av mäns våld mot kvinnor. 2020 anmäldes fler än 39 000 misshandelsbrott och nästan 10 000 våldtäkter mot kvinnor eller flickor. Nästan hälften av dessa våldtäkter skedde mot barn under 17 år! Det anmäldes ca 10 000 sexuella ofredanden.

Denna typ av våld har under flera, flera år ökat. BRÅ, Brottsförebygganderådet, uppskattar dessutom att ca 80% av våldet mot kvinnor aldrig anmäls. 80% av våldet mot kvinnor sker dessutom av en närstående. Nästan hälften av alla kvinnor i Sverige har någon gång under sitt liv utsatts för allvarligt våld i form av fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, 14% av dessa före sin 18-årsdag. Våldet mot kvinnor kostar idag mer än 46 miljarder kronor per år. Bara ett enda fall av en mans våld mot sin kvinna kostar, enligt Socialstyrelsen och Nationellt centrum för kvinnofrid, samhället mer än 10 miljoner kronor!

Detta är den nya pandemin. Ett samhälle där våldet mot kvinnor ständigt ökar och blir allvarligare och där det upplevs som att ingen vill göra något åt det. Detta kan vi aldrig acceptera och därför kräver vi att politiken på alla nivåer sätter en äkta och riktig nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor. Det har blivit ett minst lika stort problem som gängkriminaliteten som regeringen sjösatte ett 34-punktsprogram kring 2019 med hårdare straff, mer resurser till brottsbekämpningen osv. Men, när ska en regering ta problemen med våldet mot kvinnorna på lika stort allvar? Vi tycker det är dags nu och det finns mycket regionen och kommunerna kan göra under tiden.

Några förslag vi tycker är intressanta är införande av digital dagbok så kvinnan slipper upprepa det hon varit med om så många gånger som ibland upp till 25 gånger för olika instanser, utredningar och myndigheter. Ge MER pengar till kvinnojourerna – inte mindre!! De gör ett enormt viktigt arbete med att skydda kvinnan som utsatts och som sökt hjälp och de kan göra mer, om pengarna fanns.

Mer samarbete mellan sjukvård och kommun, mer och bättre samverkan och skapa en ”spindeln i nätet” för kvinnorna så de slipper springa själva till flera olika adresser och hemsidor för att prata och få den hjälp de behöver. Utbilda länets invånare och arbeta strategiskt förebyggande bland barn och ungdomar för att skapa förståelse och kunskap. Börja med de lägre åldrarna i skolan och förskola med attityder, beteenden och språket. Det är ofta där problemen börjar, speciellt om samma problem redan finns i barnens hem. Skärpta straff är nödvändigt! Gör det lättare att få personskydd, brottsofferskydd och annan hjälp för den utsatta kvinnan.

Det finns mycket vi kan göra i våra kommuner och vår region. Men, det viktigaste är skifta fokus från att vara reaktiva till att vara proaktiva och börja arbeta strategiskt. Ta till exempel Socialstyrelsens öppna jämförelser från 2020 där man kan läsa att det bara finns två kommuner av 12 i vårt län som har överenskommelser om samverkan i enskilda ärenden utifrån helhetssyn och samordning med primärvård, vuxenpsykiatrin, akutmottagningar och polisen. Vi måste kunna bättre än så här… Det skulle verkligen behövas en vaccinationsdos mot mäns våld mot kvinnor i denna nya pandemi.

Eva Folkesdotter Paradis, vice ordförande Socialnämnden Mörbylånga

Jonas Lövgren, regionråd Region Kalmar län

Carl Dahlin, regionråd Region Kalmar län

”Vi måste kunna bättre än så här… Det skulle verkligen behövas en vaccinationsdos mot mäns våld mot kvinnor i denna nya pandemi.”
Annons
Annons
Annons
Annons