Annons

Insändare: Tystnadskulturen bland lärarna är en skam

Jag har jobbat många år som lärare i Sverige så jag vet vad jag talar om. New Public Management styr välfärden och en ynklig tystnad på arbetsplatserna har blivit resultatet.
Skola • Publicerad 11 augusti 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Något som mina första kolleger runt millennieskiftet aldrig skulle anpassat sig till.

Hur har detta fått ske och vad ska göras åt det?

Annons

Individualiseringen dominerar, hierarkier bland lärare är införda. Då är det lätt att spela ut lärare. De som lockas att satsa på sitt personliga varumärke blir ledningens hantlangare.

Kommunen styr verksamheter som företag med slimmad budget. Sverige är patologiskt nyliberalt. Kommuner består av en politiker- och tjänstemannaklass som i första hand försörjer sig själva.

Resurser förs över till privata händer. Tankesmedjan Balans beskriver hur friskolor får tanka kommuner på medel för etablering och vinstutbetalning med mera. Friskolor generellt lägger inga extra pengar på resurskrävande elever.

Omsorgspersonal berättar att chefer jagar dem när de skriver något kritiskt på sociala forum om sitt arbete. De får veta att de kan bytas ut mot importerad arbetskraft.

Mörbylånga kommun sparade som vanligt i våras. Personal som jobbat med elever med särskilda behov sades upp och istället lades mer krav över på den befintliga lärargruppen. Flera arbetsplatsträffar ställdes in. Yttrandefrihet passar sällan ihop med absurd effektivisering. Arbetsgivarorganisationer vill i framtiden digitalisera mer skolverksamhet för att få ut mer vinster.

Exemplet Skansenskolan är intressant. Smutskampanjen från flera håll mot skolan är en politisk kupp med syfte att driva fram Färjestaden som gökunge.

Skolchefen har lagt ut bilder på det nya högstadiet i sina internbrev för att visa den frälsning som komma skall. Skolinspektionens kritik ska läggas på huvudmannen, det fungerar inte att ha en effektivisering i budget på 5 % i decennier och ändå kräva samma kvalitet. Anställda betalar alltid effektivisering med hälsan.

En talande händelse från Skansenskolan är när elevassistenter skulle flytta ut ur sina lokaler och en chefsgrupp flytta in i samma lokaler. Först då installerade kommunen ett fungerande ventilationssystem.

Det korrupta, mesiga svenska samförståndet fungerar inte. Fack administrerar makten, många lärare är inte engagerade. Ett nytt lärarfack med stridbara, mer demokratiska, stadgar behövs. Alla i svensk välfärd måste börja agera för ett bättre Sverige. Lärarna har också en skyldighet att protestera och ska inte bara tänka egoistiskt.

En vanlig lärare

Annons
Annons
Annons
Annons