Annons

Insändare: Sveriges guldgruva

Sverige är unikt i världen när det gäller till exempel folkbokföring där släktforskare finner mest uppgifter i världen när de söker sina släktingar bakåt i tiden. Sverige är inte unikt i världen när det gäller annan historik såsom till exempel bevarade gamla kartor, naturaliesamlingar av uppstoppade djur, preparerade insektssamlingar eller arkeologiska fynd av olika sorter.
Insändare • Publicerad 3 oktober 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Var ska guldet finnas?
Var ska guldet finnas?Foto: 

Historiska fynd såsom guld, skeppsvrakdelar, skelett eller historiska hushållsföremål måste förvaras både på stöldsäkert och kemiskt säkert sätt. Detta kräver ofta både ett gediget arbete med konservering och förvar i klimatkammare. Landsbygden har inte ekonomiska muskler till det. Det är bara staten som har ekonomi och kan ta ansvar för säkert förvar av dessa arv. I vissa fall kan repliker göras, som inte är stöldbegärliga och som inte kräver bevarande klimatkammare.

När det gäller till exempel naturaliesamlingar av exempelvis herbarier eller insektssamlingar så gäller det att de förvaras på ett bevarande sätt för framtida forskare och ny teknik inom forskningen. För några år sen var det tal om att Station Linnés insektsmaterial skulle förvaras i Stockholm. Det var jag motståndare till i dessa tider – det är större risk att Stockholm utsätts för terrorangrepp där natur- och kulturarv sprängs i luften än att en säker förvaring ute på Öland bombas.

Annons

Således en komplex och mycket delikat fråga som handlar mer om smart och långsiktigt tänk än att vi på till exempel Öland bara hojtar om att ”vi vill ha våra grejer här”!

Anne Wilks

Annons
Annons
Annons
Annons