Annons

Insändare: ”Spela inte bort mer av mina skattestålar”

I tidningen Barometern kunde vi midsommarafton läsa artikel med rubrik ”Kalmar län vinnare – en dryg miljard till vägar och tåg”, samtidigt som Trafikverket vill klassa ner Stångådalsbanan från ”riksintresse”.
Insändare • Publicerad 1 juli 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Spela inte bort mer av mina skattestålar menar insändarskribenten.
Spela inte bort mer av mina skattestålar menar insändarskribenten.

Enda anledningen man kan förmoda är att Trafikverket då kommer undan en ”himla massa” kostnadskrävande investeringar i form av höjd säkerhet med bl.a planskilda korsningar, elektrifiering m.m. Allt det som vår region så intensivt behöver för att knyta ihop oss med de regioner, huvudkommunen inte minst, där staten vill satsa på en ny stambana för snabbtåg utan att verka ha en aning om vad detta innebär för oss som ”bor vid sidan av”.

Av detta förefaller länets kristdemokrater vara måttligt intresserade utan ger sig på Ölandsbladets insändarsida in i debatten om vägsnutten, knappt 2 km, mellan macken i Algutsrum och brevlådorna i Sönneborg.

Annons

Givetvis måste insändarens ses som del i valpropaganda inför valet 2022, eller ett kommande extraval då man pekar långa skuldfingrar mot sittande majoritet i Mörbylånga. En majoritet som nu satts under hot att skriva under befintlig avsiktsförklaring för sträckan, tvärtemot de egna förslag men lagt fram. Skriv på eller bli utan en enda krona lyder hoten från Trafikverket, Klt och regionstyret. Skamligt, minst sagt.

Nu, efter att tydligen tagit del av övrig debatt lyfter kristdemokraterna fram säkerheten för oskyddade trafikanter man anser att denna 375 miljonerssnutt ska ge. ”Ett sammanhängande gång- o cykelnät”, som man uttrycker sig, vid sidan av en ny 136a har aldrig varit på ritningen!

Vidare påstår man att dessa ofantliga 375 miljoner även skulle ge bättre ”kollektivtrafiklägen”, även det ett kd-uttryck. Kristdemokraterna tycker då att det blir bättre ”läge” med en hållplats i Glömminge och en bautadito mittemot macken i Algutsrum samtidigt som då boende mellan Sönneborg och Hultsberg blir av med sina hållplatser och tvingas stå med lång näsa eller eventuellt en liftartumme.

Det värsta i denna insändare är att man helt galet påstår att ytterligare en mitträckessträcka ska ge ökad framkomlighet för blåsljustrafiken. Då inte minst för ambulanser där man menar att ett räcke mitt i gatan ökar chans till överlevnad vid livshotande tillstånd.

”Spela inte bort mer av mina skattestålar, satsa dessa rätt, ty med mej körs inga räta fåror!”

Vill ni undertecknare av denna insändare främja företag, besökande, lokaltrafikresande och blåljustrafik bör ni inse de fakta vi nu lever i och börja i rätt ände. Det viktigaste är då att ta delar av dessa 375 miljoner, vilka man från början menade skulle räcka från Algutsrum all väg till Borgholm, och flytta det befintliga mitträcket en fil vänster från Algutsrum räknat. Ni ger då ambulanser med livshotande transporter en möjlighet att livräddande kunna köra ut på bron och över densamma. Att 136an nu endast har staket vid Ekerum ger oss övriga bilister större möjlighet att väja än om vi ska trängas i ytterligare mitträckesfilar.

Tydligen finns det gott om pengar både regionalt och statligt vilka borde kunna samanvändas för en ytterligare modernisering av Ölandsbron och dess på- o avfarter.

Första bromoderninseringen var när det gordes fyra filer av de två med vägren som gällde från början. Vidare har belysningen moderniserats, underliggande stålrullar bytts mot glidlager och räcke med kantbalkar har rostskyddats. Det är nu dags för nästa fas, fyrfiligt från Algutsrum ut till E22 med nya av- och påfarter i båda ändar.

Spela inte bort mer av mina skattestålar, satsa dessa rätt, ty med mej körs inga räta fåror!

Vänligen!

Per-Ola T Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons