Annons

Insändare: ”Släpp tanken på ett stormuseum”

Angående Ölands Hembygdsförbunds insändare ”Öland ett museum”.
Insändare • Publicerad 10 oktober 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eketorps borg.
Eketorps borg.Foto: Peter Boström

Ölands Historiska Teater producerar skådespel som anknyter till Ölands historia. Grundtanken är att sätta upp dessa skådespel på de platser där de faktiska händelserna en gång utspelat sig eller de gestaltade personerna har verkat. (www.olandshistoriskateater.se)

Historiska Teaterns grundtanke om att sätta upp skådespel på platser där de gestaltade händelserna faktiskt ägt rum är helt i linje med det mycket intressanta förslag som nu förs fram av Ölands Hembygdsförbund. Att istället för att i en kommersiell aktörs regi bygga ett storslaget och mycket kostsamt stormuseum skapa ett sammanhållet nät av mindre museilokaler utspridda i det öländska kulturlandskapet och med en naturlig geografisk koppling till de fynd och den historia man berättar om.

Annons

Framför oss ser vi ett nät av lokaler som självklart inkluderar Borgholms slott, Eketorps borg, Ölands Museum i Himmelsberga, Skedemosse, Skäftekärr järnåldersby. Till detta kan läggas stadsmuseet i Borgholm och Jagsmuseet i Segerstad. Ett mindre stenhuggarmuseum uppe i Jordhamn liksom ett båtsmansmuseum med placering i Stenåsa eller Hulterstad skulle bli några viktiga och intressanta komplement.

Historiska Teaterns styrelse vill härmed uttrycka en förhoppning att man bland de beslutsfattare som äger frågan prestigelöst släpper taget om tankarna på ett, sannolikt ganska orealistiskt, stormuseum för att istället öppet och seriöst pröva idén ”Öland ett museum”.

Gunilla Karlsson, Ordförande Ölands Historiska Teater

Thorbjörn Ek, Verksamhetsansvarig Ölands Historiska Teater

Annons
Annons
Annons
Annons