Annons

Insändare: Skapa inte ett blinkande inferno på Ölands östra sida

Planerna på vindkraftindustriområden i havet mellan Öland och Gotland, om de förverkligas, skulle leda till stor miljöförstöring och i förlängningen på flera sätt skada de båda öarna. Låt oss börja med att se närmare på vad som kommer att hända med den visuella miljön.
Insändare • Publicerad 9 november 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraft till havs,Foto: Alexander Jensen

Som bakgrund ska man veta att det handlar om uppemot 600 (370+220) monstruösa vindkraftmaskiner, som var och en kan ha en höjd på 370 meter! Transportstyrelsen har regler för vilka hinderljus, som krävs av flygsäkerhetsskäl på sådana maskiner och för vilka maskiner kravet gäller i det industriområde som skapas. I korthet gäller att sådana maskiner med en höjd över 150 meter över mark- eller vattenytan ska vara försedda med högintensivt vitt blinkande ljus. Hinderljuset ska placeras på maskinhuset på ett sådant sätt att det blir synligt i alla riktningar för annalkande luftfartyg. Det är framför allt detta hinderljus, som kan ge upphov till mycket störande visuella fenomen, och som man inte kan undkomma på annat sätt än att vända sig bort eller ta skydd bakom sådant som bryter synfältet (t.ex. plank, mörkläggningsgardiner). Utöver detta ljus finns också krav på rött fast ljus på andra maskiner och där vingarnas rotation gör att det för en betraktare ser ut som blinkande rött ljus.

För att få en upplevelse av hur livsmiljön kan bli påverkad rekommenderas alla att ta del av filmer, som lagts ut på nätet. En sådan som finns på youtube.com är (sök på "Vindkraftverken i Lyrestad filmade av Hans Bergheden på 2,5 mils avstånd" ) och passar bra in på de 2-3 mil i avstånd det handlar om för ölänningar och gotlänningar. Höjden på maskinerna är dock i det fallet "bara" 200 meter och antalet litet jämfört med de som planeras ska stå utanför östra Öland.

Annons

Det är viktigt att alla boende på Öland och alla de många Ölandsvännerna i Sverige och utomlands informerar sig om pågående planer och vad de kan leda till för skador på miljön utanför Ölands östra kust. Har ni släkt, vänner och bekanta på Gotland kan det vara en välgärning att de också blir tipsade om att det är hög tid att på alla sätt granska vilka konsekvenserna kan bli av de båda industriområdena, som planeras i havet.

I onsdagens ledare kan man läsa, "Om det möjligtvis, möjligtvis, kommer att synas någon blinkande liten röd lampa långt bort i horisonten..." , blir frågan om det kan stämma? Handlar det inte i verkligheten om ett högintensivt vitt blinkande ljus understött av rött ljus, vilket också kommer uppfattas som blinkningar när maskinernas vingar roterar förbi de röda ljuskällorna?

Vän av Öland

Annons
Annons
Annons
Annons