Annons

Insändare: Semestern är din - inte alkoholens

Genom att reflektera över ditt drickande och ha ett smart förhållningssätt till alkohol minskar risken för att du eller någon du tycker om far illa.
Alkohol • Publicerad 18 juli 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För en del kan semesterdrickandet innebära nya vanor som blir svåra att bryta när vardagen kommer, menar insändarskribenten.
För en del kan semesterdrickandet innebära nya vanor som blir svåra att bryta när vardagen kommer, menar insändarskribenten.

Det har varit ett tufft första halvår för många. Nu i juli har flera av oss möjlighet till återhämtning, sommarsemester och tid för att umgås med våra nära. För några av oss innebär ledigheten en noggrant planerad period som ska kompensera för vardagsstressen under resten av året. Därför är det viktigt att vi reflekterar över vilken plats vi vill ge alkoholen under vår efterlängtade ledighet. För vår egen och andras skull.

Enligt en ny undersökning från IQ dricker hälften av alla svenskar både mer alkohol, och oftare, på semestern än övriga tider på året. Drygt var fjärde svarar att de dricker alkohol minst tre gånger i veckan under sin ledighet. Detta vet vi till viss del beror på att några extra glas ses som ett sätt att varva ner och minska stress, men det är även ett sätt att umgås.

Annons

För många är några extra glas på sommaren inte ett problem. Men för en del kan semesterdrickandet innebära nya vanor som blir svåra att bryta när vardagen kommer.

Lika viktigt är det att reflektera över hur våra alkoholvanor påverkar andra i vår närhet. I IQs undersökning framkommer det att två av tre svenskar har påverkats negativt av andra personers alkoholkonsumtion. Samtidigt visar IQs nyligen framtagna rapport ”Alkohol och könsnormer” att 70 procent av unga vuxna ofta använder alkohol som en ursäkt för dåligt beteende.

Genom att reflektera över ditt drickande och ha ett smart förhållningssätt till alkohol minskar risken för att du eller någon du tycker om far illa. Vi vill därför uppmana alla att:

  1. 1Fundera över vilken plats du vill att alkoholen ska ha under din semester.
  2. 2Håll koll på ditt drickande. Bestäm dig för hur mycket, och hur ofta du tänker dricka alkohol, och håll dig till det.
  3. 3Om du dricker alkohol, varva med alkoholfria drycker.

Karin Hagman, vd IQ

Sara Wallhed Finn, psykolog och medicine doktor på Beroendecentrum i Stockholm

”Fundera över vilken plats du vill att alkoholen ska ha under din semester.”
Annons
Annons
Annons
Annons