Annons

Insändare: S, V och C gör Mörbylånga kommun till åtlöje

I tidningen för någon vecka sedan lyftes alla de fadäser som gjort Mörbylånga kommun till åtlöje den senaste mandatperioden, signerat vänstertrojkan S, V och C.
Insändare • Publicerad 19 augusti 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Dahlin (M).
Carl Dahlin (M).Foto: Andreas Yngvesson

Listan är lång och innehåller som de flesta dessvärre redan är smärtsamt medvetna om bland mycket annat den helt onödiga skattehöjningen, dyra gala-lokaler på Köpstaden, försök till nedmontering av Alunskolan, oredan på kommunhuset, misslyckandet med stora satsningar på 136:an och fyr-till-fyr, Mörbylånga hamn och inte minst Färjebacken även kallad Däck-Roy-tomten.

Medan kommunalrådet väntat duckar försöker Bostadsbolagets ordförande (Ölandsbladet 16/8) lite halvhjärtat förklara varför ett privat företag kan söka investeringsstöd för en tomt som ägs av Mörbylånga Bostads AB men som ägaren själv inte förmått söka. Det är lätt att fråga sig om det är särskilt många fler än ordförande själv som tror på dessa långa tirader. Vad som ligger bakom bostadsbolagets miss att söka investeringsstödet utöver att det saknas eget kapital för att bygga nytt, visar sig liksom många av de andra tillfällena vara informationsbrister inom den styrande vänstertrojkan.

Annons

Kommunalråden i både majoritet och opposition var för övrigt helt eniga om att det centrala är att byggnation skyndsamt sker på Däck-Roy-tomten, inte att det kommunala bostadsbolaget ska bygga. Snarare tvärtom: I Färjestaden finns privata aktörer som kan och vill bygga både snabbare och billigare (enligt bostadsbolagets egna tjänstemän). Inte heller belastar de kommunens låneutrymme, vilket bostadsbolagets ordförande ville göra. Hela hanteringen av Däck-Roy-tomten avslöjar att ordförande Carina Adolfsson-Elgestam tycker att det viktigaste är att det kommunala bostadsbolaget bygger och äger lägenheter. Annars behöver det inte byggas alls.

Vidare blir det knasigt när bostadsbolagets ordförande försöker få det till något negativt att vi Moderater vill sälja hälften av bostadsbeståndet för att faktiskt få fram kapital och få råd till att bygga när flera av hennes egna partikamrater sällar sig till denna ståndpunkt - men inte vill ha frågan på bordet under valrörelsen. En försäljning av delar av bostadsbolaget sänker kommunens höga låneskuld och frigör minst 100 miljoner kronor av skattemedel, samtidigt som lägenheterna finns kvar. Vi Moderater tar ett helhetsansvar för kommunens och skattebetalarnas bästa. Bostadsbolagets ordförande Carina Adolfsson-Elgestam verkar sakna den förmågan.

Matematiken är enkel: det finns inga billiga nybyggda hyresrätter i allmänhet och Mörbylånga Bostads AB har i synnerhet inte råd att bygga några. All form av bondfångeri på bostadsbolagets offentliga möten precis inför valet bör därför tas med en nypa salt. Bostadsbolagets ordförande kan måhända lyssna, men några löften om byggnation av billiga hyresrätter kan hon ej komma med och samtidigt vara trovärdig.

Carl Dahlin (M), S Näsby, Kommun- och regionpolitiker

Annons
Annons
Annons
Annons