Annons

Insändare: Rätt gjort, Strand Hotell!

När ett nytt Strand Hotell uppfördes 1952, efter att ha brunnit ner året innan, skrev Ölandsbladets dåvarande legendariska redaktör Sjöholm: "Arkitekt Gösta Gerdsiö har här skapat ett mästerverk, hans snabbskiss på några dagar uppkastad, blev en fullträff och kommer att föra hans namn vidare och till eftervärld."
Publicerad 4 augusti 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Strand hotell efter renoveringen.
Strand hotell efter renoveringen.

När miljö- och byggnadsnämnden närmare 70 år senare avslår ansökan att byta hotellets fönster till plastfönster tar man precis det ansvar för helheten som man som nämndeman i en turist- och besökskommun ska göra. Man säger ja till det långsiktigt bästa för såväl verksamhetsutövare som för ortens attraktivitet och näringsliv i stort. Miljö- och byggnadsnämnden har tillgång till de fördjupade kunskaper och fakta som behövs för att kunna fatta bra beslut på goda grunder. Här har de gjort precis det.

Vi Ölänningar och Ölandsfantaster pratar ofta om de försvunna profilbyggnader i Borgholm som exempelvis Restis, gamla varmbadhuset och Societetshuset och hur de skulle ha varit en tillgång och besöksanledning för många idag. Vi sörjer att de är borta. Många byggnader har även byggts om till oigenkännlighet. Vi värnar om byggnaderna från förra sekelskiftet och tar gärna en promenad på välbevarde Villagatan när vi får tillresta gäster. Att då se kortsiktigt och nonchalant på det något modernare byggnaderna är naivt.

Annons

Om några decennier blir den äldre delen av Strand hotell 100 år. Nu har man gjort en ansvarsfull renovering som innebär att hotellet kan få uppleva sin 100-årsdag i gott och välbevarat skick. Då plastfönster har kort livslängd och inte går att underhålla skulle de plastfönster som satts in idag redan ha varit utbytta till 100-årsdagen. Något som kostar väldigt mycket mer än vanligt underhåll. Nu har man istället för slit- och släng satsat på kvalité. Det är inte bara snällt mot miljön och plånboken, det skapar även återkommande arbetstillfällen på den lilla orten när man väljer att underhålla och ta om hand istället för att slänga och byta ut. Strand Hotell har gjort helt rätt. Denna omsorg kommer Strands gäster och stadens besökare att känna av. Sammantaget borgar detta för en mycket ljusare framtid för såväl Strand själva som för omgivande näringsliv än när man jobbar snabbt, billigt och kortsiktigt.

”Tänk större”

Annons
Annons
Annons
Annons