Annons

Insändare om kustvägen: ”Att behålla nuvarande ordning är inget alternativ”

Kustvägen från Äleklinta till Grönvik och Lofta till Sandvik har asfalterats inom ramen för cykelvägsprojektet Ölandsleden, rimligen tänkt som en förbättring för cyklister av den tidigare skumpiga grusvägen. Lite fakta behövs för att förstå alternativen nu när fordonstrafiken ökat markant på sträckan, som även är öppen för biltrafik.
Insändare • Publicerad 22 juli 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kustvägen leder till debatt.
Kustvägen leder till debatt.Foto: Peter Boström

Längs vägen råder förbud mot att köra vid sidan av vägen. Asfaltbanan är 3,3-3,5 meter bred. En normal bil, exempelvis Volvo V60, är 2 meter bred. Ska två bilar mötas krävs alltså att varje bil kör ut utanför vägen ca halvmetern på vardera sidan. Går det bara att köra ut på ena sidan blir det en meter på den andra. En mindre husbil är åtminstone 2,5 meter bred. Möte mellan två husbilar kräver att man kör ut på alvarmarken mer än en meter, alternativt mer än två meter.

En husbil kan inte ens möta en cyklist med rimlig marginal. Det är ingen behaglig upplevelse att som cyklist möta en husbil, i synnerhet inte på sträckan Lofta till Sandvik där det på en hel del ställen inte går att komma av vägen på ett säkert sätt. Själv cyklar jag inte den här vägen under högsäsong längre – den som ingår i cykelvägen Ölandsleden.

Annons

En tidig morgon i mitten av juli i år campade ca 10 husbilar (och liknande) vid sidan av vägen enbart längs sträckan Bruddesta-Grönvik. I Bruddesta stod 12 husbilar. Slitageskador på växtligheten runt vägen har redan ökat markant. Ett par säsonger till och vägen kommer att kantas av 2-3 meter breda grusfält.

Det ena alternativet är att förbudet mot att köra vid sidan av vägen tas bort och att slitage och camping på alvarmarken accepteras. Säkerheten för cyklister återstår att lösa.

Det andra alternativet är att vägen avlyses från obehörig motortrafik och verkligen blir en cykelled. De som behöver köra där för att bruka sin mark och egendom ska givetvis ha rätt till det. Inrätta mindre parkeringar i vardera ändar för naturintresserade som kan vandra eller cykla längs den vackra vägen. Det tar exempelvis ca 20 minuter att vandra från Äleklinta till Bruddesta. Det finns mängder av naturområden, såväl på Öland som i övriga landet, som man inte kan nå ända fram med bil, så det är inga konstigheter.

Att behålla nuvarande ordning - samtidigt som förbud att köra vid sidan av vägen råder – är inget alternativ! Regler undermineras när det saknas förutsättningar för vanliga laglydiga människor att följa dem.

Ölandsvän och naturälskare

Annons
Annons
Annons
Annons