Annons

Insändare: ”Om det är något denna kris visar är det att matproduktion behövs i Sverige”

I år ställer vi på Arla tyvärr in den publika delen av kosläppen och sänder online för att inte riskera smittspridning från corona. Det brukar vara folkfest. Bullar och mjölk. Massor med frågor om hur djuren sköts, hur det fungerar på en gård och hur mjölken produceras.
Publicerad 25 april 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I år blir det inga publika kosläpp.
I år blir det inga publika kosläpp.Foto: Carin Svensson

Att vi inte kan öppna våra gårdar just i år är synd för vi tror att de ibland tomma hyllorna som finns runt om i mataffärerna dragit igång funderingar kring hur viktigt det är med svensk matproduktion. Kring djurvälfärd och om naturliga livsmedel. Vi skulle gärna velat diskutera dessa frågor på ett kosläpp! Många har tagit matproduktionen i Sverige för givet. Att vi alltid kan gå till mataffären och köpa den mat som vi vill ha. Men de senaste veckornas coronakris har ställt mycket på ända. Sverige behöver en säker matproduktion med hög djurvälfärd.

För oss på Arla är djuromsorgen en av de viktigaste frågorna. De svenska kossorna får till exempel minst antibiotika i EU, enligt Jordbruksverket. Och vi arbetar hårt för att sänka klimatavtrycket. Det gör vi genom klimatberäkningar, biogasproduktion, fodersammansättningen och genom att öka kolinlagringen på våra marker. Marken på gårdarna binder koldioxid och fungerar som så kallade kolsänkor. Och redan idag så har svensk mjölk nästan 50 procent mindre klimatavtryck än genomsnittet i världen.

Annons

Det är denna typ av frågor som vi skulle velat diskutera på kosläppen. Om det är något denna kris visar är det att matproduktion behövs i Sverige. Det behövs helt enkelt både kossor och havreåkrar. Det behövs mjölk, yoghurt, ost och andra mejeriprodukter på hyllorna i mataffärerna.

Vi har våra gårdar i Gunnarstorp på mellersta Öland och Uggletorp på norra Öland. Vi är en del av svensk matproduktion men vi är även en viktig del av att hålla Sverige i gång.

I år kommer vi att sända kosläppen online istället. Så sätt er framför datorn eller annan skärm med en bulle och ett glas mjölk. Var med och hylla de svenska bönderna som säkrar matproduktionen i Sverige.

Vi hoppas att vi Arlabönder får tillfälle att diskutera djurvälfärd, matproduktion och hur viktigt det är med svenska bönder vid ett annat tillfälle. Vi fyller hyllorna!

Gleen Andersson, Uggletorps Gård

Sandra Danielsson, Gunnarstorp

Annons
Annons
Annons
Annons