Annons

Insändare: Ölands tjocka midja

Det är vår närmsta granne Kalmar som styr mer än vad vi tror oavsett om vi vill det eller inte.
Publicerad 4 april 2021 • Uppdaterad 5 april 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den kraftiga befolkningsökning som skett under år 2020 med 238 personer i Mörbylånga kommun har till största delen varit en effekt av Kalmars expansion. Främst är det Färjestaden och byarna runt Ölandsbron som är vinnare.
Den kraftiga befolkningsökning som skett under år 2020 med 238 personer i Mörbylånga kommun har till största delen varit en effekt av Kalmars expansion. Främst är det Färjestaden och byarna runt Ölandsbron som är vinnare.

Den kraftiga befolkningsökning som skett under år 2020 med 238 personer i Mörbylånga kommun har till största delen varit en effekt av Kalmars expansion. Främst är det Färjestaden och byarna runt Ölandsbron som är vinnare. Om en barnfamilj vill flytta till ett bostadsområde vid Kalmar så är Färjestaden ett alternativ eftersom andra områden som t ex Lindsdal, Smedby och Rinkabyhom ligger på samma tidsmässiga avstånd. Här är Öland attraktivt med havet i väster. Varför flyttar då inte familjen långt ner till södra Öland? Av den anledningen att arbetsmarknaden är begränsad. Jobben finns i Kalmar stad med över 40 000 invånare. Vi har en kraftig inpendling från Öland till Kalmar varje morgon och ett mindre antal som pendlar i andra riktningen. Familjen ser även på närheten till affärer, dagis, skola, gymnasium, universitet och sportaktiviteter. Så ser verkligheten ut. Om det inte finns en politisk majoritet som medvetet jobbar för motsatsen så kommer utflyttning från syd, öst och nord att fortsätta. Ölands midja kommer att bli tjockare med fler invånare och andra delar riskerar att bli tunnare och avfolkade.

Vi har ställt frågan till Borgholms kommun. Svaret är att satsa på orterna långt från centrum. Om man bygger ut hamnen i Byxelkrok så påverkas Böda, Löttorp och byarna på hela norra Öland. Bättre infrastruktur gynnar näringsliv, bostadsbyggande och möjligheten att bo kvar utanför Borgholm stad. Om man planlägger bebyggelse i Gärdslösa så påverkar det andra byar på nordöstra Öland och samma sak gäller Stora Rör i söder. Politik kan göra landsbygden mer attraktiv. Några sommargäster kanske inte återvänder till storstan efter semestern utan bygger till sommarstället och bosätter sig permanent där de trivs bäst.

Annons

Finns det samma möjligheter på södra Öland som på norra? Vi tror och hoppas att Mörbylånga kommun har visioner för hela kommunen. Kartan över södra är ju som norra fast spegelvänd. Utan att nämna namn på alla byar och orter så är det samma problematik. Tyvärr, är det svårt att se samma uttalade planer för södra och sydöstra Öland. Finns det en dialog mellan kommunen och de företag som vill expandera? Det räcker inte alltid att planlägga nya tomter utan det måste även finns 
sysselsättning på orten. Därför är kommunens näringspolitik särskilt viktig inom landsbygden.

Kan då inte företagen klara sig själva? Jo så är det i den vardagliga verksamheten. Men när det handlar om expansion med mark eller byggnader så har kommunen en nyckelroll. Samma sak gäller nyetablering. Här krävs att kommunen är aktiv och agerar professionellt.

Ni som är entreprenörer, företagare, lantbrukare, hantverkare eller företräder någon förening och är bosatta utanför någon tätort. Allt hänger slutligen på er. Det är ni som till stor del styr framtiden på er ort. Det är era tankar, idéer och handlingskraft som avgör om det lyser i fönstren ute i byarna och om det finns någon skola till barnen i närheten. Även om vi som skriver detta inte bor på södra Öland så ger vi er vårt fulla stöd och vi vill att hela ön ska leva.

Styrelsen Företagarna Öland

Annons
Annons
Annons
Annons