Annons

Insändare: När jag blir gammal...

Jag tänker bo kvar i mitt nybyggda hus i Grönhögen. Det är plan A. Men tänk om det inte längre går? Dagen kanske kommer då hjälpbehoven är så stora att det inte går att lösa med hemtjänst. Jag kanske blir dement. Vad är min plan B?
Publicerad 13 februari 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eva Dillner tänker bo kvar i Grönhögen.
Eva Dillner tänker bo kvar i Grönhögen.Foto: Maria Wiell

Läser i Ölandsbladet 23 januari att kommunens äldreomsorgsplan ska vara klar till våren 2021. Ett nytt äldreboende ska byggas i Färjestaden, klart 2023, med 40 platser. Därefter behövs ytterligare 40 platser de närmaste fem åren. Demensboendet Villa Viktorias framtid är osäker, om de 16 platserna försvinner från Mörbylånga, eller om kommunen går på medborgarförslaget och bygger ut Villa Viktoria.

Till 2028 behövs alltså ännu ett äldre/demensboende i kommunen. Det borde vara självklart att det byggs på Sydöland. Jag ser ett enplans naturnära bygge, på östra sidan, med stora perspektivfönster, utsikt över Östersjön och Alvaret. Där man i lugn och ro kan sluta sina dagar. Det är min plan B.

Annons

Ett av Sydölands största utmaningar är att vända utflyttningen. Detaljplaner är äntligen på gång i Grönhögen och tomter/nybyggnation sker i Ventlinge, Össby, Näsby, Södra Möckleby… men det saknas ett äldreboende härnere. Om allt går som tänkt blir det gemensamhetsboende i både Grönhögen och Södra Möckleby, samt ett trygghetsboende i Södra Möckleby. För äldre med maxad hemtjänst finns bara alternativet att flytta långt ifrån grannar, till Mörbylånga eller Färjestaden. Kommunen bidrar till avfolkningen av en redan utsatt landsända, med försämrad eller förlorad service som följd. Vad händer med sommarparadiset om ingen finns kvar?

Med ett äldre/demensboende på Sydöland skulle våra äldre kunna bo kvar. Att slippa flytta långt ifrån allt man känner till skapar trygghet. Grannar har lätt att titta in på besök. Man får bo kvar på den vackraste platsen på jorden, med naturen inpå knuten. En värdig ålderdom på hemmaplan.

För vår landsända skulle det göra stor skillnad. Att kunna bo kvar livet ut ökar attraktiviteten att flytta hit. Ett äldre/demensboende betyder arbetstillfällen som vi så väl behöver för att yngre ska flytta hit. Även de 50+ som väger en flytt hit tittar naturligtvis på möjligheterna längre fram i livet. Att kommunen har bra hemtjänst är en fin attraktionskraft. Ett äldre/demensboende skulle ge den kompletta kedjan för inflyttade.

För de flesta som har så pass stora omsorgsbehov att de flyttar till äldre/demensboende är inte närhet till butik det viktigaste. Bygg ett naturnära äldre/demensboende senast 2028 på östra sidan, gärna i privat regi. Det är min plan B.

Eva Dillner, Grönhögen

Annons
Annons
Annons
Annons