Annons

Insändare: Låt inte corona ta död på Kalmar läns föreningsliv

Restriktionerna för att sakta ned spridningen av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 är både nödvändiga och väl balanserade. Det är av absoluta vikt att folkhälsan värnas.
Publicerad 16 april 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För många mindre föreningar är dock sponsorpengar det mest avgörande för att hålla verksamheten på fötter”.
”För många mindre föreningar är dock sponsorpengar det mest avgörande för att hålla verksamheten på fötter”.Foto: Arkiv

Samtidigt slår restriktionerna oundvikligt mot flera delar av samhället, inte minst blir många idrottsföreningar i Kalmar län hårt drabbade av att evenemang stoppas eller skjuts upp. De ekonomiska effekterna riskerar att bli långvariga, och kan orsaka problem inte bara för idrotten utan även för Kalmar län i stort.

Idrotten bidrar varje år till att minska utanförskapet och kriminaliteten. Svensk Elitfotbolls rapport ”Fotbollsplanen mitt i byn” som släpptes i februari visar att varje ung människa som inte hamnar i utanförskap innebär en samhällsvinst på 10 miljoner kronor eller mer. Varje ung man som inte blir gängkriminell är en samhällsvinst på 23 miljoner.

Annons

När säsongsstarterna skjuts uteblir budgeterade publikintäkter under flera månader – samtidigt som lönekostnaderna till spelare och personal består. Därför är det viktigt att regeringen har öronmärkt en miljard i akut stöd till idrott och kulturen, som kompensation för intäktsbortfall.

För många mindre föreningar är dock sponsorpengar det mest avgörande för att hålla verksamheten på fötter – särskilt för de mindre, lokala föreningarna. Svensk Elitfotboll och Elitfotboll dam har tidigarelagt utbetalning av sponsorpengar till elitklubbarna. Det kan vi göra för att våra sponsorer har lovat att stå fast vid sina sponsoravtal även i dessa tuffare tider.

Vi vill också rikta en vädjan till de företag i Kalmar län som nu ser över möjliga besparingsåtgärder: fundera över hur ni kan fortsätta stötta den långsiktiga samhällsnytta som idrottsföreningarna skapar varje dag. Stå fast vid ert sponsorskap så länge det är möjligt.

Även om Coronakrisen kommer att kunna hanteras, kommer den oundvikligen att få stora, negativa konsekvenser för samhället. Låt inte ett sönderfall av Kalmar läns idrottsföreningar bli en av dem.

Mats Enquist, Generalsekreterare, Svensk Elitfotboll

Tomas Hoszek, Generalsekreterare Elitfotboll Dam

Daniel Kjørberg Siraj, Koncernchef, OBOS

Annons
Annons
Annons
Annons