Annons

Insändare: ”Jag börjar undra om den äldre befolkningen vill att Borgholm ska dö tillsammans med dem”

Gång på gång läser jag om hur det klagas och gnälls på oljud från musikevenemang och uteliv, hur det protesteras mot nybyggnationer av anläggningar som är till för den yngre befolkningen och ungdomar får inte befinna sig eller röra sig inom specifika zoner. Nu får det räcka!
Insändare • Publicerad 9 juli 2022 • Uppdaterad 13 juli 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur långt är det till Borgholms död undrar insändarskribenten.
Hur långt är det till Borgholms död undrar insändarskribenten.Foto: Simon Karlsson

Om Borgholm ska fortsätta leva så måste det finnas utbud som tilltalar alla åldrar. Jag börjar undra om den äldre befolkningen vill att Borgholm ska dö tillsammans med dem.

Det är nämligen vad som kommer hända om allt som inte gynnar den äldre generationen ska stoppas. En av de senaste sakerna var den skate- och aktivitetspark som planerades att byggas mitt i staden.

Annons

Det hade varit ett ypperligt sätt att skapa liv i staden och skapa en bra blandning av åldrar i området.

Det hade givit barn och ungdomar en säker plats att utöva sina intressen och vara ett glatt tillskott till stadskärnan. Men vad händer? Det blir protester från de äldre som gnäller över stök och oväsen.

Parken byggs därför i utkanten av staden och skapar förutsättningar för mindre positiva aktiviteter så som en plats för kriminella aktiviteter, missbruk och våld där vuxna inte har samma uppsikt över vad som händer. Så ofantligt synd att de unga inte fick vad som var planerat på grund av att personer i den övre ålderskategorin tjurar och är missgynnsamma.

Lekparker tas bort och de som finns kvar underhålls inte utan förfaller med ökade skaderisker.

Murknade klätterställningar riskerar att falla ihop när barnen klättrar i dem, torkade trädelar ger spetor i händerna. Det finns inga sandlådor, begränsat utbud av aktivitetsytor och grönytorna växer så ormar och andra farliga djur frodas. Detta skapar oattraktiva bostadsområden dit ingen vill flytta.

Jag gissar dock att om kommunen beslutar att bygga ut lekplatserna så kommer det gnällas över att det blir för mycket oljud från barnen som stör sömn, fika, vila och gungstolsgungande. Det kommer förmodligen inte bli några bra lekparker med andra ord.

När jag var ung fanns det flertalet uteställen och nattklubbar i Borgholm. Vi snackar Strand, Brasserie Hof, Znaps, Solkatten och många fler. De har nu slagit igen av olika anledningar. Inte alla men några misstänker jag har att göra med att besöksantalet var för litet så det inte höll. Men det håller inte att driva verksamheter av det slaget om man inte får spela musik, ha liveuppträdanden eller att besökare får vistas utanför lokalerna. Har man inga besökare så är det ju ingen ide att ha öppet så vad händer? Man får slå igen!

Nu finns det ett enda uteställe kvar i Borgholm, Riff. Jag tyckte det var jätteroligt att någon valde att satsa på stationen när tidigare verksamhet stängde igen. De har inte hunnit ha öppet mer än ett par veckor och har redan fått så mycket klagomål så att de känt sig tvungna att ställa in livespelningar.

ETT enda uteställe kvar i Borgholm och inte ens det tillåts av gamlingarna. Jag undrar; vad fan är det frågan om?

Det ordnades även festivaler i Borgholm på 90-talet, Sol, Vind & Vatten är ett exempel. Där ordnades konserter 2-3 gånger om dagen under tre dagar. Vilka uppskattade det? Barn, unga och deras föräldrar. De äldre då? NEJ! ”För hög musik”, ”Musik för sent på kvällen”, ”Skrik och oväsen”. Scener fick flyttas och schemat fick ändras.

Annons

Torget i Borgholm ska vi inte tala om. Spelas det musik där så blir det direkt ramaskri från varenda person över 70 år som är bosatt i staden. Även om det procentuellt sett är fler som gillar än hatar så sållas det bland musikstilar och antal uppträdanden.

”ETT enda uteställe kvar i Borgholm och inte ens det tillåts av gamlingarna. Jag undrar; vad fan är det frågan om?”

Ungdomar får inte ens gå längs gatorna och prata och sjunga. De får inte ta en vända med bilen runt staden. De får inte sitta i parken och umgås, spela spel och ta ett glas. Är det verkligen rimligt?

Det finns statistik på att personer som är på semester på ett ställe som barn och ung och får en positiv upplevelse av platsen är mer sannolik att besöka platsen som vuxen, kanske till och med bosätta sig där. Men det finns nästan inget att uppleva positivt med Borgholm snart för dessa generationer. Finns det inget att göra i staden så är det ingen ide att åka dit eller bo där. Och besöker ingen staden eller bosätter sig där så kommer hela staden att dö tillsammans med de tjurskallar av äldre modell som enbart klankar ner på allt som händer och byggs för barn och unga.

Som född och uppvuxen i Borgholm gör detta mig mycket ledsen så pass att jag blir arg. Jag har alltid älskat Borgholm, både under min uppväxt och som utflyttad vuxen. Jag har velat besöka Borgholm så ofta jag kan och i synnerhet under sommaren. Nu har jag tappat intresset och känner inget sug efter att åka dit, för det finns ju inget att göra. Sannolikheten att jag kommer flytta tillbaka till Borgholm med min familj är obefintlig för Borgholm går tillbaka i utvecklingen.

Jag undrar vad kommunen och de folkvalda gör. Kan det vara så att de viker sig för att de vill ha säkra röster? Vet de om att medelåldern i Borgholm är så hög? Tänker de på att den är så hög för att inga som tillhör generationer från 70- 80- 90-tal har något intresse av att bo i staden? Är de medvetna om att 00-talister inte ser någon anledning till att rösta?

Vill de att förstagångsröstare ska rösta på dem?

Mm, hur långt är det till Borgholms död? 5, 10, 20 år, kanske.

Jesper Nilsson

f d Borgholmare men förmodligen aldrig mer.

Annons
Annons
Annons
Annons