Annons

Insändare: Har vi en överreaktion mot coronavirus?

Hela världen är nu lamslaget av coronavirus och många av oss i krisgruppen känner oss skrämda för dödlig utgång om vi blir smittade. Viruset kommer att orsaka många konkurser och arbetslöshet med många tragiska följdverkningar, som i sin tur kommer att orsaka dödlighet i form av självmord, hjärtinfrakter, stroke och så vidare Men frågan återkommer då och då, när man i sina stunder tänker efter, har media och samhället överreagerat?
Publicerad 2 april 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur ska det gå med ekonomin i corona-virusets tid, undrar insändarskribenten.
Hur ska det gå med ekonomin i corona-virusets tid, undrar insändarskribenten.Foto: Barzan Dello

När de första fallen av dödsfall i corona inträffade så började nyhetssändningarna alltid med uppgiften att ett dödsfall i corona inträffat. Till och med statsministern och socialministern stod i TV efter första dödsfallet och dramatiskt meddelade att ett dödsfall inträffat, med en särskild tanke till närstående. Nu visade det sig att personen ifråga var i 80-årsåldern och hade underliggande svåra sjukdomar, men dramatiken var total. Paniken bland invånarna infann sig snabbt, toapapper, munskydd, jäst, torrmjölk och handsprit tog slut på momangen.

Frågan är därför hur ser det normalt ut vid förkylningar? International Journal of Infections Diseases har undersökt de fyra senaste italienska influensasäsonger där 5,29 miljoner var smittade och cirka 68 000 dödsfall vilket ger cirka 17 000 per år. Detta ger ett dödstal på 1,3 procent, något högre jämfört med vad coronaepidemin tycks orsaka.

Annons

Folkhälsomyndigheten uppger att influensan normalt orsakar en överdödlighet på flera hundra personer varje säsong från jul till påsk. Vintern 2017-2018 dog 1 012 personer över 65 år av influensa.

Det aktiva coronaviruset har en överdödlighet som liknar vanliga influensor och drabbar samma riskgrupper.

Jag och min fru har två döttrar, som jobbar inom sjukvården, och vi är väl informerade om den svåra situation som anställda inom sjukvården befinner sig i, de gör ett fantastiskt jobb för att ta hand om alla sjuka. Hälsovårdsmyndigheten i Sverige Har enligt min mening gjort helt riktiga bedömningar och rekommenderade åtgärder. Att låsa in oss gamlingar i en frivillig ”husarrest” , som jag själv, är mycket klokt. Likaså att de, som känner sig sjuka, får gå hem utan karensdag, är också ett klokt beslut.

Däremot återstår till sist frågan, om vi i övrigt, framförallt bland EU:s stater, har överreagerat och i alltför stor utsträckning skadat våra företag och anställda, som kommer att drabbas av stor arbetslöshet, den frågan återstår att besvara. Stängda gränser medverkar till stora problem och EU:s existens sätts på svåra interna prov. Svaret kommer vi att få när influensan har gått över och vi måste återuppbygga delar av vår företagsamhet och vårt samhälle igen.

Kurt Sjölund

Åttioplussare

Annons
Annons
Annons
Annons