Annons

Insändare: Frukost till elever

Vi vill erbjuda eleverna enklare frukost på våra skolor i Mörbylånga kommun.
Insändare • Publicerad 29 augusti 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Många barn kommer fortsätta äta sin yoghurt och smörgås hemma. Men de barn som inte har den möjligheten, kanske vi ska ta ansvar för.Frukost”.
”Många barn kommer fortsätta äta sin yoghurt och smörgås hemma. Men de barn som inte har den möjligheten, kanske vi ska ta ansvar för.Frukost”.

Idag har väldigt många barn, stora svårigheter att äta frukost hemma innan skolan. Det är för tidigt för dem, dem är för trötta eller inte hungriga så tidigt på morgonen.

Detta får stora konsekvenser för dessa barn, deras inlärning och koncentration blir lidande.

Annons

Vi har idag även en stor del barnfamiljer som lever i fattigdom. Det finns barn som enbart äter en portion skollunch under en hel dag, då familjen saknar mat hemma.

Vi kommer tyvärr att få se fler barnfamiljer hamna i fattigdom, då våra matpriser ökar drastiskt, elkostnaden skenar fullkomligt iväg och bränslepriserna ökar konstant.

Får barn i sig en frukt, ett knäckebröd eller ett glas mjölk, till exempel på första rasten, kommer dem ha energi att klara av skoldagen, resultaten och koncentrationen förbättras, och kanske även deras betyg i slutändan. Skoldagen blir nog även lugnare för flera barn.

Efter ett samtal med kommunens kostenhet, ser jag att det inte handlar om några stora kostnader. Många barn kommer fortsätta äta sin yoghurt och smörgås hemma. Men de barn som inte har den möjligheten, kanske vi ska ta ansvar för.

Bygger vi starka barn, slipper vi laga trasiga vuxna.

Monika Johansson (KD), Ledamot i Kommunfullmäktige Mörbylånga samt i Socialnämnden.

Annons
Annons
Annons
Annons