Annons

Insändare: För en kyrka som tar ställning och ansvar

Kyrkovalet är igång och viktiga värden står på spel. I en tid då populism och extremism ökar är det extra viktigt att gå och rösta för en öppen kyrka som tar ställning och säger ifrån när människovärdet kränks. Senast den 19 september kan du rösta för att principen om att alla människors lika värde ska fortsätta leda Svenska kyrkan framåt. Din röst är avgörande!
Insändare • Publicerad 15 september 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Matilda Wärenfalk (S)..
Matilda Wärenfalk (S)..Foto: Natalia Johansson

Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation med över 5,7 miljoner medlemmar. Vad Svenska kyrkan säger och gör spelar roll för hela samhället. Alla som har fyllt 16 år och är medlemmar i Svenska kyrkan får rösta. Precis som i allmänna val finns det tre nivåer inom Svenska kyrkan – kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Du vet väl att du kan kryssa upp till tre kandidater på varje röstsedel? Jag kandiderar för Socialdemokraterna till kyrkomötet som är Svenska kyrkans högst beslutande organ. På kyrkomötet tas beslut om övergripande frågor som exempelvis hur kyrkans arbeta med klimatfrågan eller ställa sig till samkönade äktenskap.

Jag vill att Svenska kyrkan ska vara en kyrka där alla kan hitta sin plats - en kyrka som förenar människor istället för att splittra dem. För mig som socialdemokrat är det självklart att Svenska kyrkan ska vara en öppen folkkyrka som möter alla människor med öppenhet och respekt. Det handlar om att kyrkan i all sin verksamhet, från gudstjänst och diakoni till skogsbruk och fastighetsförvaltning, står upp för rättvisa, hållbarhet och alla människors lika värde.

Annons

Jag vill att Svenska kyrkan ska vara ett föredöme som arbetsgivare och genomsyras av ett demokratiskt ledarskap byggt på jämställdhet och delaktighet. För mig som socialdemokrat är det viktigt att alla medarbetare har rätt till en bra arbetsmiljö med schyssta villkor, kollektivavtal och möjligheter till kompetensutveckling.

Socialdemokraterna kämpar för att Svenska kyrkan, på alla nivåer, också framöver ska vara en stark samhällskraft för solidaritet och mot förtryck, för ett hållbart klimat och alla människors lika värde och rätt. Svenska kyrkan ska vara en öppen och solidarisk kyrka där alla människor kan känna sig hemma – oavsett kön, sexuell läggning eller ursprung.

Står du upp för demokrati, jämlikhet och jämställdhet? Då kan du göra en liten men viktig insats: Rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet senast den 19 september och kryssa gärna mig till kyrkomötet!

Matilda Wärenfalk (S), kandidat till kyrkomötet, Växjö stifts valkrets

Annons
Annons
Annons
Annons