Annons

Insändare: För bonden finns aldrig "rätt tajming"

Av gammal vana (?) knyter bonden näven i byxfickan och gnäller till om sin svåra situation. Denna gång enligt Ölandsbladet och dess rubrik om ”skenande dieselpriser”.
Insändare • Publicerad 16 oktober 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lantbruket och dess dieselkonsumtion är aktuellt i dessa dagar.
Lantbruket och dess dieselkonsumtion är aktuellt i dessa dagar.Foto: Linda Eliasson

Det verkar enligt artikel och ledare som våra öländska bönder ligger i den gröna utvecklingens bakvatten.

Om nu de öländska bönderna inte läser tidningen Land bidrar jag med några rubriker från så långt tillbaka som 2019:

Annons

”Höjd återbäring på dieselskatt för lantbrukare från 1.a juli 2019”

”Jordbruket kan och bör producera sitt eget bränsle”

”Fossilfritt på gården, här är de eldrivna maskinerna”

Glädjande nog har antalet ladugårdar med solceller ökat de senaste åren vilket bör ge lägre elkostnader eller rent av inkomst på sin el. Att man ännu köper dieseldrivna ”kompaktlastare” för utfordring, utgödsling och andra gårdssysslor är svårt att ta till sig när det finns motsvarande eldrivna till så rimlig kostnad som från ca 60-70 tusen kronor.

Det gäller för lantbrukaren och dennes intresseorganisationer att ”lobba” så regler för traktorer som skett för bilar att tillverkarna släpper på garantiskräcken och godkänner sina maskiner för rapsdrift, jordbruket kan och bör producera sitt eget bränsle! Varför inte smaka på ordet ”dieselelektriskt”, sök gärna på det. Möjligheterna finns, se till att lagar och regler anpassas till verklig vardag!

Om nu Mörbylånga Biogas inte verkar ta många steg framåt så finns det ”gårdsanläggningar” till humana priser för att själv eller tillsammans med grannen producera egen biogas. Oavsett om man omvandlar gasen till el eller brukar den på annat sätt får man ett mer ”hållbart” åkergödsel.

Det finns initiativ och projekt som ”Smart Agri” och inte minst Lantmännen Maskin att ta del av, och såvis ta den knutna handen ur fickan och lyfta den till skyn.

”Sluta Gnällom – Börja Ställom”

Annons
Annons
Annons
Annons