Annons

Insändare: Demokratin är satt ur spel

Samförstånd i viktiga praktiska frågor inom vård, skola och omsorg är bra inom en kommun, men när de största partierna i Borgholm är i stort sett överens och ingen opposition mot de beslut som tas sker faller demokratin ganska platt. Stolen i fullmäktige verkar vara viktigare än att uttrycka sin åsikt och väcka debatt.
Insändare • Publicerad 30 augusti 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Yttre hamnen i Borgholm.
Yttre hamnen i Borgholm.

Trots att det varje dag rapporteras om stigande havsnivåer, stormar, regn, torka, bränder och översvämningar i spåren av klimatförändringarna är Borgholms ledande politiker fortfarande överens om att havsnära boende är det som skall prioriteras de närmaste åren.

Vi har haft en fin sommar men alla ölänningar vet att sol vind och vatten snart förbyts mot vind, kyla och stormande hav. Kanske är det därför som de flesta av våra fornborgar ligger mitt på ön så långt från havet som möjligt.

Annons

Att planera för exklusiva bostäder i Borgholms hamn eller bebyggelse var som helst i utsatta områden är något som framtida generationer måste ta hand om.

Politikerna i Borgholm begär mandat för fyra år den 11 september i år. Ölandsbron fyller nu 50 år. Hyreshus skall kunna stå i 100 år eller mer om investeringen skall anses vara hållbar.

Vem kommer ihåg vilka beslut som togs 1922 eller 1972 och vem som var ansvarig då?

En duktig mäklare kan säkert övertala hugade storstadsbor att investera några miljoner för en etta med roddbåt utanför ytterdörren i Borgholm. Några stora skatteintäkter lär det inte bli.

Planera i stället för vanliga villor och lägenheter som folk har råd att bo i permanent på mark där det inte blir lika dyrt att bygga. I hamnen kan man utan stora åtgärder bereda plats för flera verksamhetslokaler för små företag som vi så väl behöver.

Badbryggor, motionsspår, utegym och lekplatser i all ära men jag saknar en mer långsiktig och hållbar plan för kommunens framtid.

Valet hade varit ett bra tillfälle att ta reda på om Borgholms innevånare verkligen vill ha stora tiovåningars hus i hamnen, men eftersom ingen opponerar sig lär vi inte få reda på det.

Inget parti får därför mitt förtroende i kommunvalet och min valsedel kommer att bli blank.

Låt hamnen förbli just hamn, den kan behövas i framtiden.

Göran Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons