Annons

Insändare: ”Debatt, högt i tak och olika åsikter”

Är det inte just detta som kännetecknar en demokrati? Därför är det med stor förundran jag tar del av artikel i Ölandsbladet fredagen den 9 april där en av kommunens högst betalda tjänstemän anser sig kapabel att gå ut och såga kommunens aktiva politiker längs med ankelknölarna.
Insändare • Publicerad 21 april 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pia Schröder.
Pia Schröder.

För den som inte är så väl bevandrad i politikens snåriga djungel vill jag säga, att ytterst är det de folkvalda politikern som styr vad som ska ske i en kommun. Tjänstemännen är tillsatta som en form av redskap för politikerna. Det är tjänstemännen som får uppgifter och uppdrag av politikens olika nämnder. Tjänstemännen ska bereda ärendena och politikerna ska fatta beslut baserat på de underlag som ges.

Döm om min förvåning när jag läser att aktuelle chefen beklagar sig att tjänstemännen ska "sitta och vara tysta", för det är precis det som de ska göra. Jag upprepar, bereda ärenden som sedan ska beslutas politiskt är tjänstemännens uppgifter.

Annons

Samtidigt ställer jag mig frågan, med vilket mandat denne avgående chefen har i ryggen, att såga delar av Mörbylånga kommuns politikerstab.

Vilka som sågas är lite dunkelt, men jag anar att det är medhårs kontra mothårs, mina vänner kontra mina ovänner.

För mig är ett förflutet inom hemtjänst och reklam inte imponerande och att ha satt sig in de andra av länets kommuners arbetssätt kan näppeligen vara speciellt svårt, då Kalmar län består av totalt 12 kommuner.

För mig som följer arbetet i kommunen blir jag lite förvånad då denne tjänsteman redan för flera månader sedan, sade sig ha bestämt sig för att sluta. Då var skälet nya spännande uppgifter och en otrevlig arbetsmiljö nämndes överhuvudtaget inte. Den arbetsmiljö som är problematisk i Mörbylånga kommun, det är i tjänstemännens egna led. Det visar inte minst pågående utredningar om arbetsklimatet för de kommunanställda, som nu sker. Att det skulle råda ett tråkigt klimat i politikernas skara tycks mer vara ett påstående taget ur luften.

Pia Schröder, Arontorp

Annons
Annons
Annons
Annons