Annons

Insändare: Därför väljer vi att vaccinera oss

Vi kommer självklart att vaccinera oss mot Covid-19. Vi vet dock att det inte är lika självklart för alla. Med denna text är vår förhoppning att fler i Kalmar län ska välja att vaccinera sig.
Publicerad 22 februari 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För oss är det angeläget att uppmana till vaccinering”.
”För oss är det angeläget att uppmana till vaccinering”.Foto: Anton Hedberg

Enligt en undersökning från Novus vill inte cirka en fjärdedel av svenska befolkningen vaccinera sig mot Covid-19. De som generellt är tveksamma till vaccin är en grupp som fått väldigt stort utrymme i media. Det är dock en liten grupp enligt undersökningen. Och anledningarna till att många fortfarande tvekar inför att vaccinera sig kan förstås vara många, men den främsta anledningen är de biverkningar som uppstod i samband med svininfluensavaccineringen år 2009. Antalet insjuknade i narkolepsi gör sig fortfarande påmint. Det är viktigt att vara ärlig och erkänna att det begicks fel i samband med vaccinering mot svininfluensa. Och signalen är tydlig - man har lärt sig av misstagen. Enligt Läkemedelsverket som har i uppgift att granska läkemedel innan de börjar användas så finns det ingen risk att det gått för fort denna gång.

Själva är vi ödmjuka. Mycket ovanliga biverkningar kan bara hittas när väldigt många har vaccinerat sig. Samtidigt har numera nästan alla någon familjemedlem, vän, eller bekant som insjuknat eller till och med avlidit till följd av Covid-19. Detta ställer frågan angående vaccinering ännu mer på sin spets. Alla medborgare har ett ansvar för den egna hälsan, men lika mycket om sina medmänniskors. Utifrån ett sådant resonemang har vi båda landat i att risken för smitta med allvarliga konsekvenser är större än risken för eventuella biverkningar av vaccinet.

Annons

För oss är det angeläget att uppmana till vaccinering. Vi är kritiska till att den svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström uppmanar svenskar att ta det lugnt, prata med vänner och bekanta, för att sedan fatta ett beslut kring om denne ska eller inte ska ta vaccinet. Vi respekterar alla invånares egna beslut men signalen från myndigheterna bör vara en uppmaning till vaccinering.

Vi är också kritiska till att den svenska ”coronastrategin” hittills varit en strategi riktad mot en homogen grupp av Sveriges befolkning. Men så ser inte landet ut längre. Sverige kan inte längre hänvisa till en historia av att klara saker, bara för att tidigare ha gjort det. Till exempel är nya svenskar en grupp som är särskilt utsatta, med en livsstil som den svenska strategin inte tagit hänsyn till. Vad betyder en strategi som bygger på tillit för de människor som aldrig någonsin tidigare har kunnat känna tillit?

Budskapet måste vara tydligt till alla. Det är allvar nu.

Det är dock inte vi som ansvarar för kommunikationen kring vaccineringen men vi vill här på ett mer personligt plan berätta att vi gjort vårt val. Vi kommer vaccinera oss mot Covid-19 och hoppas att alla i Kalmar län gör detsamma.

Malin Sjölander (M), regionråd

Jimmy Loord (KD), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons