Annons

Insändare: Coronan är på väg över bron!

”Hej mamma, vi kommer självklart inte till påsk som vi hade tänkt”.
Publicerad 7 april 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Dottern och sambon har insett vad resandet kan betyda, med tanke på vad som framkommit de senaste veckorna”.
”Dottern och sambon har insett vad resandet kan betyda, med tanke på vad som framkommit de senaste veckorna”.Foto: PETER BOSTRÖM

Dottern och sambon har insett vad resandet kan betyda, med tanke på vad som framkommit de senaste veckorna. Viruset kanske inte bara överförs via droppsmitta utan även genom kontaktytor. Inkubationstiden kan vara ganska lång, och under den tiden kan man smitta utan att själv har några symptom. Inte ens säkert att den som smittats vet om att den är sjuk. Detta är orsaker till att man inte ska ut och resa.

Redan har sommarstugorna fyllts på och nu kommer ännu fler. De som redan varit här ett tag är till största delen pensionärer, och nu är påsklovslediga familjer på ingång. Många tycks tro att de gör oss en välgärning genom att handla i våra butiker samtidigt som de är i ”karantän”. Så långt är det lugnt, men om coronan slår till….!?

Annons

Kommer ni stugägare sätta er i bilen och åka hem? För ni kommer väl inte vända er till primärvården, hemtjänsten, Kalmar sjukhus eller begära att kommunen ska handla mat åt er?

Husbilarna är också på gång. Många tänker tydligen att vi stör ingen. Vi bunkrar varor innan vi passerar bron och så håller vi oss för oss själva, så vi smittar ingen. Men om ni i husbilen insjuknar….undrar jag. De flesta husbilar verkar bestå av ett äldre par med gubben bakom ratten. Rent statistiskt har säkert många diabetes, några har säkert också hjärtmedicin, är rökare, passerat 70 år och så vidare.

Men självklart slänger tanten in sin sjuka gubbe där bak och rattar hem husbilen 50 mil utan att uppsöka sjukvården på vägen…och själv väntar hon väl med att insjukna tills hon kommer hem. Då är det lugnt!

För vi som bor här vill vara säkra på att vi får den sjukvård vi behöver, och betalar för. Vi ska inte glömma att Borgholm är den kommun som har äldst invånare i landet. Många äldre bor också själva hemma i glesbygden med långa avstånd både till både affärer och sjukvård .

I virusets framfart så ser vi ansvarsfulla medborgare som ställer upp på olika sätt, både privat och genom sitt jobb. Tyvärr ser vi också motsatsen!

Tack kära dotter, vi ses senare och Glad Påsk!

Yvonne Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons