Annons

Insändare: Bättre lokaltrafik på hela Öland

Vill man flytta till Öland så är det viktigaste, förutom mataffär och skola, en väl fungerande lokaltrafik samt bredbandsuppkopplingen. Det räcker inte att rikta in sig på företagsetableringar om inte arbetsgivarna, arbetstagare och familjerna ser det som möjligt att bosätta sig här. Och det vill vi ju att de ska. Men hur är det med den lokala busstrafiken?
Publicerad 4 april 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten efterlyser bättre bussförbindelser.
Insändarskribenten efterlyser bättre bussförbindelser.

Jag ska här exemplifiera med förutsättningarna att använda bussen från Byxelkrok, Löttorp och Borgholm till och från Kalmar, eftersom det är på norra Öland jag själv bor.

Från Borgholm till Kalmar finns 27 bussturer en vanlig vardag. Från Löttorp till Borgholm/Kalmar finns 5 turer, varav ingen mellan kl 9 och 15. Från Byxelkrok söderut går 4 turer.

Annons

Hem till Borgholm från Kalmar kan man ta bussen en vardag 5 gånger efter kl 19. Den sista går 23.09. Till Löttorp / Byxelkrok kan man inte åka senare än 19.09 från Kalmar, och då måste man beställa dagen innan eftersom det är Närtrafik från Borgholm.

Vid sjukbesök på sjukhuset i Kalmar eller hälsocentralen i Borgholm så bjuder Region Kalmar på bussbiljetten. Men det är så få busstider norrifrån och hem igen att denna fria resa sällan kan utnyttjas. Det går inte alls eller tar större delen av dagen.

Öland lockar många pensionärer att lämna fastlandet för att bosätta sig permanent på ön. Det vill vi verkligen. Men då måste det också finnas väl fungerande kommunikationer.

Lördagar finns 15 bussavgångar, på söndagar 12, från Borgholm till Kalmar. Från Löttorp finns lördagar och söndagar bara 1 bussförbindelse, kl 10 resp. kl 17.15. Från Byxelkrok 1 tur på lördag förmiddag och på söndagar ingen.

Om vi vill att människor ska bosätta sig på nordligaste Öland så måste vi kunna erbjuda generösa kommunikationer med Borgholm och Kalmar.

Skapa en pendeltrafik, inte nödvändigtvis med de största bussarna, på sträckan Byxelkrok-Löttorp-Borgholm. Förslagsvis en avgång i varje riktning varannan timme.

Säkert skulle det också uppskattas och utnyttjas av alla de sommargäster och turister som vill färdas på ön utan att alltid vara beroende av sin bil.

Tommy Melin

Löttorp

Annons
Annons
Annons
Annons