Annons

Insändare: Ambulanshelikopter räddar liv

Visst är det fantastiskt med den härliga sommarvärmen, turismen, sol och bad, glada människor och den underbara atmosfären som vi har just nu. Semestertiderna börjar närma sig sitt slut. Allt fler har gått tillbaka till jobbet men fortfarande kan vi njuta av sommar och semesterkänslan. Många tar bilen över till Öland när arbetsdagen har nått sitt slut för ett dopp i vattnet innan man fortsätter vardagsbestyren, men många är kvar på ön för att fira sista dagarna på semestern. Detta innebär att mängden människor på ön är fortfarande stor.
Insändare • Publicerad 14 augusti 2022 • Uppdaterad 7 september 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är inte acceptabelt att i ett välfärdsland år 2022, i en region med så pass stora avstånd, fortfarande inte har en ambulanshelikopter”.
”Det är inte acceptabelt att i ett välfärdsland år 2022, i en region med så pass stora avstånd, fortfarande inte har en ambulanshelikopter”.Foto: Johan Valkonen

Allt detta är positivt, mycket positivt. Men vi kristdemokrater blir ändå bekymrade när vi tänker på säkerheten. Räddningstjänsten och ambulansen gör ett fantastiskt jobb här på ön, men avstånden är stora. Detta blev ännu tydligare för oss när vi nyligen skulle ta oss till Byxelkroks marknad och nu i veckan till Löttorps marknad. En resa som i vanliga fall tar högst ett par timmar tog nästan tre timmar på grund av den rådande trafiken. Vägarna är inte anpassade för den trafik som är idag. Avstånden är stora, ön är avlång och enda möjligheten ambulansen har att nå sjukhuset i Kalmar är via Ölandsbron.

Föreställ er att en svår olycka skulle inträffa på norra Öland, med skallskador eller svåra brännskador som följd, eller att någon skulle drabbas av en stor hjärnblödning. Även om Löttorps ambulans skulle vara på plats, skulle tiden för landsvägstransport till Linköpings universitetssjukhus ta åtskilliga timmar. En förödande lång tid, när varje minuts fördröjning påverkar utgången i negativ riktning.

Annons

Det är inte acceptabelt att i ett välfärdsland år 2022, i en region med så pass stora avstånd, fortfarande inte har en ambulanshelikopter.

Vi kristdemokrater värnar om folkets trygghet och att alla ska känna sig trygga. Vi jobbar för att Öland och Region Kalmar ska få en ambulanshelikopter, för snabba och säkra transporter till avancerad sjukvård för alla som bor och vistas på Öland och i många andra delar av länet med allt för långa transporttider. Denna fråga har Kristdemokraterna jobbat för sedan 2010, utan att den socialdemokratiska regionledningen lyssnat.

Vill du ha förändring? Rösta för förändring!

Nathalia Johansson (KD), Sjuksköterska, Ölands förstanamn i regionvalet

Gudrun Brunegård (KD), Sjuksköterska och tidigare landstingsråd, länets förstanamn i riksdagsvalet

Annons
Annons
Annons
Annons