Annons

Insändare: Alla är vi människor, även vi med A-traktor

Klockan är 21:30 en lördag kväll. Coop stänger om 30 minuter.
Publicerad 8 februari 2021
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det finns problem. De flesta av oss förstår att man måste bete sig”.
”Det finns problem. De flesta av oss förstår att man måste bete sig”.Foto: Lars Ottosson

Du är på väg dit för att köpa det där du glömde till lördagsmyset. Men så är parkeringen full. Full av människor och fordon. Du ser de röda trianglarna i bakrutorna, a-traktorer. Du kanske tänker tillbaka på den roliga tiden som ung. Men sannolikheten att du har ett leende på läpparna när du passerar oss är liten. Förmodligen ser du sur ut och tänker som de flesta andra “fy fan de jävla svinen”.

Vissa är rädda, vissa är hatiska och så finns det guldkornen som förstår att vi bara är människor. Inte mer än så. Dom som faktiskt våga gå fram och prata och hälsa trevlig helg.

Annons

Det finns problem. De flesta av oss förstår att man måste bete sig. Man kan inte baksmälla klockan två på natten i ett villaområde eller slänga massa skräp runt omkring sig. Men tro mig, alla gör inte detta, men det är de som gör det som syns. Dom blir helt plötsligt vårt ansikte utåt och ni vill ju inte ta er tiden att prata med oss andra 75 procent som sköter oss. De flesta av oss är cirka 15 år, då är man rädd för att skrämma eller vågar inte själv starta en konversation med okända vuxna på en parkering. Man är framförallt rädd för att göra eller säga fel, framstå som elak, ironisk eller trög och hamna på facebook, för det är slutstationen.

De patetiska “föräldragrupperna” för alla invånare i en ort, som alla får vara med i. Där det pumpas ut vad jag skulle vilja kalla för hat, dagligen. Tro mig, vi ser det. Vi blir arga. De flesta skiter i att agera på det men så hade vi ju den delen av oss som inte kan bete sig, som blir revanschsugna.

Det finns inte ett synligt intresse hos allmänheten för att faktiskt ha en konversation och lära känna oss och vi som sköter oss är rädda för att göra fel. Men, innan du klagar, tänk på vad dina barn gör. Det vet du förmodligen inte. Jag kan meddela att det vet nog inte de flesta föräldrarna till de få stökiga ungdomarna i a-traktorgängen heller, så sluta ifrågasätta var deras föräldrar är eller vad dom gör när du ser inlägget om nattens nedskräpning på coop parkeringen i facebookgruppen. För svaret är enkelt, föräldrarna till dessa ungdomar sitter nämligen hemma med ostbågar och har tv4:s Let´s Dance på, precis som du.

Du kan kontakta föräldrarna, men du tar dig inte tiden att veta vem du ska kontakta, så att skriva skit öppet i kommentarsfälten tycker du är effektivare? Men det funkade ju inte.

Så vad gör den arga mannen på 40+ som inte fick sin skönhetssömn? Jo, han tar det till nästa steg i den öppna facebookgruppen, med ett inlägg:“Rekommenderar a-traktor förare att köra till högbrodelen och göra en stark högersväng “

(Från ett inlägg av en man, publicerat i en facebookgrupp för invånare i en specifik ort. Öppen för ungdomar, vuxna - alla.)

Men inte hjälpte det heller. Men det var ju ett ärligt försök att verkligen bli AV med problemet på.

Men nu får vi skärpa oss. Vi alla är människor. Så nästa gång du ser oss på Coop, var inte rädd, var normal. Hälsa om du vill. Jag hälsar tillbaka och bits inte. Jag vill bara att du behandlar mig som en människa. Och jag försöker få de stökiga att förstå, att få dom att sluta, precis som alla andra ungdomar i gänget. Du behöver inte hjälpa mig, men försök att inte göra saken värre i alla fall, precis som att jag inte försöker göra det värre för dig.

Ungdom

Annons
Annons
Annons
Annons