Annons

Ilko Corkovic försöker begränsa insynen

Borgholms kommun har under de senaste tio åren utvecklats från att vara en kommun där man kallar på polis och låter kasta ut ledamöter som filmar pågående kommunfullmäktigesammanträden till att bli en kommun där samtliga kommunfullmäktige- och kommunstyrelsemöten, liksom alla öppna nämndsammanträden, direktsänds med webbkameror ut till allmänheten och där det videoinspelade materialet finns tillgängligt för all framtid via kommunens hemsida.
Publicerad 29 januari 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin vill att kommunala möten ska göras tillgängliga för de med nedsatt hörsel.
Per Lublin vill att kommunala möten ska göras tillgängliga för de med nedsatt hörsel.Foto: Arkiv

Vår kommun har därmed blivit en av landets mest öppna kommuner. Med öppna sammanträden där allt som sagts av olika ledamöter i olika ärenden på dessa sammanträden när som helst går att följa i efterhand. Bra för medborgare när de ska gå till val och i efterhand vill kolla upp hur just ”deras” politiker skött sig i någon viss viktig fråga.

Det här vill nu Ilko Corkovic ta bort genom att föreslå att alla inspelningar ska raderas ut efter 14 dagar. Han skyller på ett nytt EU-direktiv som säger att alla videoinspelningar som görs i kommunal regi och läggs ut på nätet måste vara textade eller teckentolkade med undantag av sådana som bara ligger ute 14 dagar. Ett så kallat ”tillgänglighetsdirektiv” som i vårt fall isåfall faktiskt skulle leda till MINDRE tillgänglighet. I varje fall om vi skulle följa Ilko förslag.

Annons

Varför inte stället göra som tanken är bakom direktivet? Det vill säga göra sammanträdena tillgängliga i efterhand även för hörselskadade och texta debatterna. Så särskilt många sammanträden i månaden handlar det ju ändå inte om. Och om det skapar arbetstillfällen för någon ”textare” kan det ju inte vara fel. Synskadade får ju motsvarande service av Ölandsbladet som erbjuder ”ljudtidning” och upplästa texter för synskadade finns numera till och med på kommunens hemsida. Så varför skulle personer med gravt nedsatt hörsel behandlas sämre när gäller att kunna följa med vad som händer på kommunens öppna sammanträden?

Eller är det så att Ilko Corkovic i sin maktfullkomlighet nu tycker att det är dags att stänga insynen i kommunens förehavanden och påpassligt tar EU:s tillgänglighetsdirektiv som förevändning att göra det som hänt vid de offentliga kommunala sammanträdena totalt otillgängligt efter 14 dagar.

Blir intressant att veta hur andra kommunpolitiker ställer sig i denna sak. Som ska avhandlas i kommunstyrelsen nu tisdag förmiddag den 29 januari.

Per Lublin

Annons
Annons
Annons
Annons