Annons

Ideologisk turistkris på Öland?

Insändare • Publicerad 12 oktober 2011

Jag läste med intresse lördagens ”nyhet” angående kraftigt sjunkande besökssiffror för Öland. Om detta stämmer är nog inte riktigt belagt, men det är nog så man får tolka artikeln.

Artikeln väckte tre intressanta frågor:

Annons

Befinner sig verkligen turismen på Öland i en krissituation? eller är det snarare så att turismen utvecklas som allt annat och att Vi därför måste arbeta på nya sätt i framtiden! Det är alltid viktigt att se saker och ting från ett annat perspektiv för att kunna göra en korrekt bedömning. Jämförelsen med Gotland kommer alltid upp men man kan lika väl jämföra med Bornholm, Dagö, Åland eller Ösel. Alla öar är unika och erbjuder sina ”brukare” upplevelser utöver det vanliga ”fastlandet”. Hur står det till på de andra stora öarna i Östersjön? Kanske något för Ölandsbladet att göra en artikelserie om. Den snabba uppkopplingen som finns på både Öland i form av bron och Åland i form av jättefärjorna skapar förmodligen stora skillnader jämfört med Gotland och Bornholm. Dagen samhälle är ju ständigt uppkopplat och snabbt skall det gå, utnyttjar vi då vår bro på rätt sätt? Åter till den huvudfrågan är det turistkris på Öland? Allt beror nog på hur man mäter! Besöksnätter är ett sätt att mäta, bropassager eller träffar på nätet är andra. Startfrågan måste ju ändå vara att definiera vad Turism är! Är seniorboende på Öland sex månader per år turism eller bara tärande verksamhet? Debatten kring husbilarna är ej heller långt borta. Mäter vi på andra sätt så kommer vi att se helt andra mönster. Detta kanske inte är Ölandsbladets främsta uppgift men definitivt viktigt för de som skall fatta beslut och leda oss andra framåt i frågan. Saknas inte ”det andra” perspektivet väldigt mycket i och på turism-Öland?

I artikeln så beskrivs campingnäringens tapp, i alla fall räknat i antalet övernattningar. Är det bara campingnäringen som räknas? Missförstå mig rätt, jag vill ha campingar på Öland och de är motorn i Ölands turismen men vad händer om bränslet i motorn byts ut från bensin till el? Alla ”industrier” förändras med jämna mellanrum och det är viktigt att då inte missa tåget! Har vi till exempel de Bed and Breakfast eller hotell som gör att storstadens elit kommer över på en helg visit? Marknadsför vi lugnet på Öland en höstdag som just den idag. Varför är Hooks herrgård, i mörka Småland, väl bokat idag när kanske Strand i Borgholm inte är det? Hur lockar vi framtidens medelklass till Öland när de är unga? För annars lär det inte åka hit när de är 30 år och har bildat familj. Dessa frågor är inte riktade mot camping snarare tvärtom hur kan vi få nya människor att uppleva äventyret med camping? Dock måste vi noga följa ”uppkomlingar” inom turismen, som tex endags hästsafari, så att vi inte missar dessa tillväxtmöjligheter. För vem spenderar mest pengar per dag på vår avlånga Ö?

–Hästtjej, 45 som stannar tre dagar eller campingfamiljen som stannar hela veckan, svaret är inte givet!

Hur skall turistproduktion utföras och styras i framtiden? Denna fråga har stött och blötts i åratal och låt oss vara ärliga! Giganterna och proffsen har gått i pension och den ”grå” adminstrativamassan har tagit över, undantaget någon klart lysande stjärna i norr. I industrin, där jag arbetar, gör man med jämna mellanrum rent hus på ledningsnivå och nya strukturer tillåts byggas upp. Det sägs att en vital organisation är ett företags största styrka. Ärligt talat, så är det en bra bit kvar innan styrningen av tursim-Öland kan anses vara vital! Då avser jag inte bara tjänstemän. Har politiker, oavsett parti, funderat på att ta med ungdomspolitikerna i turismdebatterna? De vet förmodligen betydligt mer vad som efterfrågas än folk över 40!

Debatten kring turismens kärnvärden och vad Vi vill uppnå med turismen och vad den skall ge Oss, måste starta!

För något måste göras. Glöm inte bort att vi har haft skördefest i mer än 15 år. Attoff visste att besökspuckeln skulle nås efter cirka 12 år, redan när allting drogs igång! Vem tänker i dag på att det finns en bortregräns även för något så bra som Skördefesten?

Med vänliga hälsningar

Jonas Ewing

Vickleby

Öland, solens och vindarnas Ö

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons