Annons

”I Norge avvecklas vårdnadsbidraget...”

Insändare • Publicerad 30 januari 2008

Den norska regeringen har beslutat att avveckla vårdnadsbidraget (som infördes 1998 i Norge) på grund av negativa konsekvenser för jämställdheten och för integrationen.

Hela 96 procent av dem som utnyttjat vårdnadsbidraget är kvinnor. Det ges för barn mellan 1 och 3 år och är på 3 300 norska kronor (3 900 svenska kronor). År 2006 utgick vårdnadsbidrag till 53 000 barn, varav tre fjärdedelar hade utomeuropeiska mammor och resten deltidsarbetande norska mammor. Ett av motiven är, förutom att det gynnar alla som har råd att vara hemma, att reformen blivit dyr eftersom den kostat 2,7 miljarder norska kronor per år. Samma reform som den norska vänstercenterregeringen nu avvecklar införs av den borgerliga regeringen i Sverige från 1/7 2008.

Annons

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) kommer vårdnadsbidraget att kosta sammanlagt 3 miljarder kronor, vilket motsvarar kostnaden för 9 000 anställda inom barnomsorgen. Om det borgerliga snedsprånget med vårdnadsbidraget slår igenom så ökar med andra ord kommunernas kostnad för barnomsorgen. Något som direkt leder till besparingar inom den kommunala barnomsorgen och uppenbar risk för personalnedskärningar, vilket absolut försämrar kvaliteten i barnomsorgen. Och det i en tid där borgarna ”skryter” om hur bra dom är för att få ner arbetslösheten. I mina öron låter det konstigt och otroligt orättvist.

Anders Hedlund och Malin Hedberg

Socialdemokraterna i Färjestaden

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons