Annons

”Hur kan Sverige tappa sin solidaritet”

Tänk på något du önskar dig!
Tänk på något som gör dig lycklig!
Publicerad 19 juli 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det humanistiska samhället håller på att försvinna och hjärtat går sönder på många av oss”, skriver insändarskribenten.
”Det humanistiska samhället håller på att försvinna och hjärtat går sönder på många av oss”, skriver insändarskribenten.Foto: Arkiv

Du kommer säkert på svar på båda uppmaningarna. Vi som bor här i Sverige vet att vi har det bra. Vi vet att vi har en stor trygg välfärd. Det finns lagar och regler för hur vi får bli bemötta och behandlade. Om det någon gång skulle vara någon som behandlar oss fel vet vi hur vi kan och ska klaga på denna behandling. Vi vet våra rättigheter och de allra flesta kan sina skyldigheter.

Men alla dessa barn och ungdomar som kommit till Sverige för att fly undan konfliktdrabbade länder, personliga hot, risken att bli soldat, förtryck mm har inte längre svar på dessa uppmaningar.

Annons

Dessa barn har flera gånger gått från hopp till förtvivlan:

Chansen att få stanna i ett land som är tryggt och sen efter flera år i asylprocess tappa hoppet när migrationsverket inte tror på dem och avslag kommer.

De får ett boende i en kommun och börjar sin integration med skolgång, blir medlemmar i en idrottsförening, får ett socialt umgänge för att sedan bli uppskrivna i ålder och tvingas flytta till ett vuxenboende flera mil från kommunen som de först bodde i.

När man som barn sökt asyl och fått vänta så länge på utredning att man blivit uppskriven till 18 år eller enligt den angivna åldern hunnit fylla 18 år och då utreds som vuxen.

Nya lagar förbereds och ett litet hopp tänds igen när de upptäcker att de kvalar in på alla kriterier för att en vecka senare läsa i medier att förslaget återigen ska utredas. När lagen väl är tagen och ansökningarna börjar skickas in kommer nästa slag i ansiktet, en av migrationsdomstolarna gör en egen tolkning och avslår en ansökan fast alla sju kriterierna uppfylls.

Hur kan man sakta men säkert bryta ner människor på detta vis? Hur många gånger kan man ha ihjäl en människa?

Pratar man med dessa unga säger de att i hemlandet blir man skjuten och dör direkt, här dör man en liten bit i taget. ”Migrationsverket dödar med papper och penna”

I rättsprocesser bygger det svenska rättssystemet på att hellre fria än fälla. Varför har de allra flesta inte längre asylskäl för att de fyllt 18 år?

Hur kan Sverige ha en sån här migrationspolitik?

Hur kan Sverige tappa sin solidaritet, medmänsklighet och jämlikhet?

Annons

Allas lika värde oavsett bakgrund?

Det humanistiska samhället håller på att försvinna och hjärtat går sönder på många av oss.

Ulrika

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons