Annons

Henric Borgström: Henric Borgström: Halvåret blev trots allt ganska bra för aktieägare

Sällsynt oro på finansmarknaderna under det halvår som gått slutade vid nollstrecket för aktiekurserna i Stockholm. Men till detta kommer drygt 3 procents utdelning i våras, vilket gör att sparande i aktier fortfarande slår bankräntorna med ungefär lika mycket. Detta trots att det nya halvårets första dag, igår måndag, öppnade på minus drygt en procent.
Henric BorgströmSkicka e-post
Publicerad 3 juli 2018
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det gäller alla aktier i genomsnitt. Stora placerare, framför allt våra pensionsfonder, intresserar sig mest för de 30 största aktierna som dock visar ca tre procents nedgång från årsskiftet.

Framför har bolag med hundratals miljarder kronor i börsvärde råkat ut för kursfall, H&M samt bankerna. Men där finns också bolag som betraktas ha framtiden för sig och ändå sjunkit kraftigt hittills i år, exempelvis ABB minus 13 procent, världsledande inom robotar.

Annons

H&M föll 5 procent de två börsdagarna efter delårsrapporten mycket på grund av att de många reorna. Ca 20 procent lägre vinst än tidigare. KappAhl rapporterade bättre resultat till följd av färre reor, aktien sjönk dock ca 3 procent på två dagar.

Attendo inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, har sjunkit drygt 10 procent med tanke på den politiska osäkerheten. Getinge inom medicinteknik har tappat en tredjedel av börsvärdet i år sedan bolaget börjat gå med förlust.

Att Autoliv bilsäkerhet tappade en fjärdedel av värdet på fredagen ned till ca 900 kr beror på att bilelektroniken Veroneer knoppades av till aktieägarna som eget bolag och betalades på måndagsmorgonen i ca 366 kr. Det innebär att aktieägarna fått en mycket kraftig värdestegring på Autoliv som betalades i knappt 800 kr vid årsskiftet och nu istället har två aktier värda totalt nästan 1 300 kr.

Swedish Match med småländsk bakgrund, snus och tändstickor, har stigit med hela 36 procent, Husqvarna goda 8 procent plus under första halvåret. Nibe husvärme i Markaryd upp 21 procent. Däremot har Ahlstrom- Munksjö sjunkit ca 10 procent, märkligt att nästan alla noterade större skogsindustrier backat när de producerar för fullt. Undantaget är Stora Enso 34 procent upp sedan årsskiftet.

Några småländska börsbolag på mellanstora listan: Kabe i Tenhult minus 9 procent vilket överraskar med de allt fler husbilarna och husvagnarna ute i semester-Sverige. OEM i Tranås en enstaka procent upp sedan årsskiftet medan Xano i Jönköping på lilla listan som också är underleverantör till verkstadsindustrin stigit med drygt 60 procent. Itab Shop har tappat en tredjedel av värdet i år.

Aktien i Sensys trafikövervakning, också i Jönköping, har sjunkit 18 procent sedan årsskiftet men ändå fördubblats om vi ser ett år tillbaka. Men fem år bakåt stannar uppgången vid knappa 10 procent och går vi ändå längre tillbaka, tio år, har aktien sjunkit hela 45 procent.

Det är ovanligt stora svängningar som i det här fallet ofta beror på att kunders beställningar kommer stötvis. Och generellt sätt kan man säga att aktiekurserna pendlar mer ju mindre börsbolagen är.

Annons
Annons
Annons
Annons