Annons

”Hellre öländsk vindkraft...”

Insändare • Publicerad 14 januari 2008

Svar till teknologie doktor

Ölandsbladet 31 december

Annons

Välkommen till Öland, solen och vindarnas ö och även som läsare av det förträffliga Ölandsbladet som jag framhäver som en av de bästa tidningarna i Sverige. Orädd och neutral, intressant och alltid lika läsvärt med sin blandning av nyheter och minnen från gamla tider.

Angående ditt försvar av kärnkraften häpnar jag alltid när folk som så att säga skall vara utbildade försvara denna omoderna farliga teknologi. Man kan inte ens med en doktorstitel svära sig fri från att olyckor kan inträffa som i Tjernobyl, så länge de drivs av människor så kan fel alltid begås. Fel begås även av doktorer...

Att brytning ger urbefolkningen sjukdomar är känt och avfallsfrågan kan man väl inte kalla löst? Kostnaden är väl enorm för förvaringen. Kärnkraften bär inte sin egen kostnad. Så lurade vi blev när vi skulle få så billig el från kärnkraften, vi har kärnkraft, visserligen börja de bli gamla men har vi billig el???

Har du tänkt på om det skulle hända, det som inte får hända? Varför visar man inte de stora ödelagda strålskadade markområden i Tjernobyl som inte längre kan bebos. Alla hus som står tomma, alla skolbyggnader .. Hur stora är områdena? OM och jag säger om, Oskarshamn skulle haverera hur många av oss måste överge våra hem och bli flyktingar kanske i andra länder. Osannolikt? Är det? Vilka tar emot oss? Vet du hur många vårdplatser det finns för brännskadade på sjukhusen i Sverige?

Så länge inte teknikerna kan klara av att el och telefoner fungerar när det blåser lite så har jag inte förtroende för att de kan klara sådana farliga saker som kärnkraftverk. Läste också i Svenska dagbladet om alla incidenter som inträffat vid Svenska kärnkraftverk och den tidningen kan man väl inte påstå gå miljövännernas ärende. Det är väl sådana som du med teknologi Dr titel som är oansvarig när du garanterar att inget kan hända.

Kärnkraften är en dyr, farlig, omodern och ej förnyelsebar energikälla. Som sagt välkommen till Solen och vindarnas ö. Visst är våra väderkvarnar och deras efterträdare vindkraftverken underbara, de visar en levande bygd med människor som tar ansvar för sin fädernesbygd.

Med önskan om ett Gott nytt år

S Olofsson, leg sjuksköterska

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons