Annons

Glöm inte att göra läxan, käre politiker!

Insändare • Publicerad 23 oktober 2012

För mig är utbildning A och O. Dels för att jag är lärare och har äran att få undervisa/hjälpa, ledsaga/lyssna på fantastiska ungdomar men även för att utbildning betyder att människan utvecklar sitt tänkande och därmed kan bidra till en bättre värld.

Det låter kanske väl högtravande men det är tvärtom, väldigt enkelt. Utbildning betyder att människan på något sätt inhämtar kunskap, teoretiskt eller praktiskt för att få fram ett resultat – må så vara en uppsats, större självkänsla, alla rätt på provet, bättre kommunikationsförmåga, korrekt summa, lära sig att samarbeta eller leda en kommun.

Annons

Under stormötet i Rungården angående hotet om nedläggning av skolorna i Gärdslösa och Runsten kom det tydligt fram att alla inte delar mina tankar kring utbildning. Hur är det annars möjligt att Utbildningsnämnden, med Christina Ateva i spetsen, har kommit fram till ett resultat/beslut utan att först inhämta kunskap? Hur kan ordet ”utbildning” helt gå förbi de inblandade? Det är för mig en gåta. Visserligen har det lämnats ut ett uppdrag att ta reda på hur mycket det skulle kosta att renovera Runstens skola – och med de presenterade fantasisiffrorna måste det innefatta det dyraste materialet (typ ädelträ) och iPads till alla barn – men var är övriga faktorer? Hur mycket kommer Borgholms kommun att lägga på skolskjutsar? Förlust vid utflyttning och noll inflyttning? Hur stort belopp räknas det att kosta med breddningen av vägen mellan Rälla och Långlöt?

Före mötet försökte den lokala skolstyrelsen i Gärdslösa och Runsten att bidra till att Utbildningsnämnden skulle få mer kunskap och skjutsade därför de inblandade i bussar så att de skulle få se och uppleva vägen i verkligheten. Således finns det fortfarande hopp om att tillräcklig utbildning ska ge ett annat resultat för om vägen inte har någon mittlinje – då kan man snabbt komma fram till att skolskjutsning mellan Långlöt och Rälla ej är något alternativ för våra små barn.

Jag är optimistisk. Jag tror att våra politiker kan inse att det är OK att ändra sig utan att tappa ansiktet. Jag är säker på att efter stormötet i Rungården så inser alla att beslutet om nedläggning inte hör hemma i en kommun som leds av ett parti som värnar om landsbygden. Jag är övertygad om att Utbildningschefen Lars Bylund egentligen ville stanna kvar på mötet och att Christina Ateva menade väl när hon tyckte att vi skulle flytta från östra sidan.

Alla kan glömma att göra läxan någon gång, det har jag full förståelse för. Det viktigaste är att man inte struntar helt i den. I dagens skola är det individanpassad undervisning som gäller, och då kan vissa behöva göra om läxan för att verkligen inhämta kunskap. Oavsett om man är elev eller sitter i Utbildningsnämnden.

 

Jessica Svärdh

Boende i Vanserum som har 20 barn under 10 år, 20 barn som undrar varför vuxna inte behöver göra sin läxa

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons