Annons

Ge Öland rullande poliskontor

Insändare • Publicerad 24 juli 2009

Till skillnad från vad huvudstadsborna nog gärna vill tro, är det sällan ölänningarna blickar mot Stockholm med avund. Men när jag vandrade hem efter en sen kväll i riksdagen, såg jag något jag aldrig sett förut. En buss som inhyser ett poliskontor - på plats där folk rör sig, där brotten sker.

När Polismyndigheten i Kalmar län senast undersökte hur tryggt vårt län är, fick både Mörbylånga och Borgholms kommuner ett tillfredsställande trygghetsindex - lägst i länet och väl under rikssnittet. Föga förvånande sker dock en kraftig majoritet av misshandelsbrotten på Öland under fredag- och lördagskvällar, i synnerhet kl. 01 – 03.. Under sommarsäsongen tilltar oroligheterna på och runt Köpingsviks och Nordölands campingplatser markant. Den genomsnittlige gärningsmannen är en alkoholpåverkad man mellan 18 och 25 år. Men i Borgholm stänger poliskontoret klockan 12 på fredagen och öppnar först igen måndag morgon.

Annons

Från regeringens håll kommer nu satsningar på fler poliser, 2010 kommer vi att ha de 20 000 poliser som vi lovade väljarna. För Kalmar län innebär det minst 55 nya poliser. Än viktigare, kommer 50 % av deras arbetstid att förläggas i yttre tjänst - alltså ute bland folk. Polis på plats gör inte bara att fler brott anmäls, utan är kanske främst brottsförebyggande.

Även en blind höna kan hitta ett korn och så tycks ha skett här. Stockholmspolisens mobila poliskontor har fått utmärkelser för sin brottsförebyggande effekt och ska ställas ut i Paris för att sprida idén över Europa. Jag hoppas att få se ett här på Öland.

Jan R Andersson (M)

riksdagsledamot, Kalmar län

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons