Annons

Framtiden för skördefesten

Insändare • Publicerad 31 december 2008

Sedan jag i juli 2008 för första gången såg reseräkningar samt fick veta aktuella lönesummor, det vill säga de gällande anställningsvillkoren i Skördefesten, har jag försökt vara ledningen för Skördefestens nya styrelse behjälplig med att ta tag i sitt ansvar som arbetsgivare. Jag har valt att göra detta utan buller och bång i media för att minska riskerna för kostnader för skattebetalarna och risken för uteblivna sponsorer i kommande Skördefester.

Den skada som under hösten likväl åsamkats ett av Ölands viktigaste event är mycket stor. Det kommer att bli mycket svårt för skattebetalarna att få tillbaka de 1,9 miljoner kronor (det vill säga det genom åren ackumulerade resultat som de bägge fullmäktigeförsamlingarna godkände som köpeskilling). Personalen har inte gjort annat än att följa de anställningsvillkor som tidigare styrelser och ledningar godkänt genom attest och utbetalning ända fram till maj 2008.  Genom årens lopp har flera styrelseföreträdare såväl från det privata näringslivet som från det offentliga fört en mer eller mindre offentlig debatt med personalen gällande anställningsvillkoren. Ingen har dock lagt fram ens de vanligaste styrdokument för beslut i Skördefestens egen styrelse. Jag tänker närmast på policy för resor i tjänsten, policy för representation, alkoholpolicy, arbetsmiljöpolicy etc. Inte heller har man i de löneförhandlingar, som genomförts fram till år 2007, reglerat anställningsvillkor och överenskommelser i protokoll och nya anställningsbevis.

Annons

Jag är mycket kritisk till denna hantering, liksom att jag är mycket kritisk till hur framförallt en av personalen maximalt utnyttjat de förmåner arbetsgivaren erbjudit. Jag har framfört detta direkt till vederbörande. Från sommaren 2008 har en ny Skördefeststyrelse valts bestående av förträdare från det öländska näringslivet och från kommunalförbundet som jag har stort förtroende för.

Att vi var 8 av 9 ledande företrädare för Öland som ansåg att den preliminära revisionsrapporten inte skulle offentliggöras förrän den var klar beror på 3 orsaker.

1) Personalen har under höstens förhandlingar inte gjort några som helst anspråk på de omtalade komptimmarna som närmast är att likna vid egna minnesanteckningar. Arbetsgivaren kommer inte heller att betala ut något för dem och vi ville därför inte riskera detta genom att bekräfta dem i en revisionsrapport.

2) Vi tyckte det var rimligt att hela Skördefestens egen styrelse (inte bara ordföranden) fick ta del av revisionsrapporten innan den blev offentlig.

3) Jag och Rolf Edmark ville att revisorernas uppdrag även innefattade att titta vidare på den sedan verksamhetens start anställde företagsledararens ansvar.

I dagsläget har vi rent arbetsrättsligt inte ett dugg att gå på för att ge Skördefesten en möjlighet till omstart. Vi prövar frågan men kommer sannolikt inte att få någon sådan hjälp i skatterevisionen heller.  Det är inte längre någon hemlighet att jag har bett den lokale företagsledaren att i denna uppkomna situation ta ut sin pension för att ge sitt skötebarn Skördefesten möjlighet att leva vidare. Oavsett det rådande mediadrevet så vet var och en som varit arbetsgivare att det kostar oändligt mycket pengar att lösa ut personal när det hela i grunden handlar om arbetgivarbrister som i detta fall sträcker sig tillbaka till verksamhetens start för tolv år sedan. Jag vill inte att onödiga kostnader belastar skattebetalarna! Jag hoppas att vi inom en mycket snar framtid är klara för en nystart för Skördefesten med möjlighet till nytänkande och nya framgångar för Öland.

 

 

Med vänlig hälsning

 

Annons

Lisbeth Lennartsson

kommunstyrelsens ordförande Borgholms kommun

samt ordförande Ölands Kommunalförbund

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons