Annons

Först FRA och NSA och nu ÖB?

Insändare • Publicerad 18 november 2013

Det har pratats och skrivits massor om de övervakningssystem som används av olika organisationer världen över. I tisdagens Ölandsblad för Peter Boström upp en annan variant i sin ledare.

Man förstår att det ligger mycket ilska bakom hans åsikter, men nog har väl fingrarna dansat lite väl snabbt över tangentbordet? Eller menar tidningen att som det står i texten ”Vi får nämligen inte ta del av alla de mejl som sänds till och från kommunhuset…”. Om jag har anledning att kommunicera med någon tjänsteman, i smått eller stort, tar jag för givet att detta inte läses av vare sig någon från massmedia eller någon nyfiken granne. Ölandsbladet kanske tänker sig en egen variant av övervakning, där alla mejl som skickas till kommunens tjänstemän, även sänds med kopia till tidningen?

Annons

Det är naturligtvis mycket viktigt att media övervakar myndigheternas arbete och att de kan granska fattade beslut och handlagda ärenden. Men under arbetets gång måste det finnas gränser för vad som är ”offentlig handling”.

 

Kjell-Olof Hedlund

 

Redaktionen svarar

All post in och ut från kommunhuset är genom offentlighetsprincipen en offentlig handling.

Det innebär inte per automatik att all korrespondens hamnar i tidningen. Publicering sker efter journalistisk bedömning vilket grundas på vad vi anser ha ett allmänt intresse.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons