Annons

”Folkhälsa i ropet i Borgholm”

Insändare • Publicerad 10 oktober 2007

Den 5-6 november anordnas en nationell konferens ”Folkhälsa i politiken” på Strand hotell i Borgholm. Konferensen arrangeras av Forum folkhälsa, som är ett nätverk med syfte att skapa förutsättningar för intresserade landsting/regioner, kommuner och övriga organisationer, för att få ett erfarenhetsutbyte inom området folkhälsa.

Medverkar gör bland annat vår folkhälsominister Maria Larsson och representanter från Statens folkhälsoinstitut och Lunds universitet. Två veckor innan anordnar kommunens folkhälsoråd ett lokalt rådslag för att få till stånd en större samverkan mellan förvaltningar i kommunen, landstinget samt övriga organisationer i samhället. Folkhälsorådet i Borgholms kommun har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att arbeta vidare med följande folkhälsomål: Delaktighet och inflytande, Trygga och goda uppväxtvillkor samt Sunda och säkra miljöer och produkter. Målen kan upplevas som flummiga och stora, därför har folkhälsorådet i kommunen brutit ner dem så att det blir lättare för inblandade aktörer att identifiera sig och sin verksamhet med målen.

Annons

Under rådslaget är förhoppningen att vi ska få igång diskussioner och eventuellt arbetsgrupper som träffas regelbundet framöver för att på ett konkret sätt arbeta fram förslag på åtgärder för att vi ska lyckas med ovan beskrivna mål. Vi vill få bort revirtänkande och se vad vi tillsammans kan göra för att Borgholms kommun ska bli en framgångsrik folkhälsokommun. Folkhälsoarbetet kan delas in i två synsätt vilket vi även kommer att försöka spegla i konferensen:

Ett hälsofrämjande synsätt som handlar om att utveckla faktorer som påverkar människors hälsa och välbefinnande i positiv riktning. Insatser ska rikta sig till hela befolkningen.

Ett sjukdoms- och skadeförebyggande synsätt som bygger på kunskap om vad som orsakar sjukdom hos människor. Risker för ohälsa lyfts fram och arbetet riktas ofta mot riskgrupper.

Emma Gustavsson

folkhälsosamordnare

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons