Annons

Fler kvinnor i näringslivet

Insändare • Publicerad 9 april 2009

Kalmar län behöver fler kvinnliga ledare i näringslivet! Det är viktigt för länets kvinnor hur och att vi tar tillvara hela vår potential. Sedan regeringen tillträdde 2006 har hälften av alla toppjobb inom staten gått till kvinnor. Politiken och offentlig förvaltning måste fortsätta att föregå med gott exempel. Ny statistik visar glädjande att alliansstyrda Mönsterås återfinns på nationell topplacering vad gäller kvinnligt företagande. Dessvärre ligger inte länets S-kommuner på samma nivå.

I vårt land idag äger och tjänar kvinnor mindre än män. Kvinnor har mindre makt och ges inte samma möjligheter och förutsättningar på arbetsmarknaden. Arbetet med att åtgärda skillnaderna mellan kvinnor och män är en viktig dimension i vår politik och vårt mål är att det ska råda jämställdhet både i familjelivet och i arbetslivet.

Annons

Att det skiljer sig så markant mellan kvinnor och män på ledande poster innebär att kvinnor är en outnyttjad tillgång. Samtidigt visar den girighet och kortsiktighet som uppdagats inom delar av näringslivet, att behovet av nytänkande inom styrelser och företagsledningar är stort. Finanskrisen borde innebära en välbehövlig nystart i sättet på hur stora företag leds och vad som utgör ett modernt ledarskap. Fler kvinnor på chefsposter och fler kvinnliga företagare skulle ge Kalmar län en starkare ekonomisk utveckling. Detta är en viktig uppgift för näringslivet.

Allt för få kvinnor i Kalmar län väljer att starta företag. När det gäller företagande är Sverige ett av de mest mansdominerade länderna i västvärlden. För varje nytt företag som startas av en kvinna startas två av män. Eftersom tröskeln för att starta företag visat sig vara högre för en kvinna än för en man, vill Alliansen med rätt åtgärder stimulera fler kvinnor att starta företag.

Alliansen vill skapa bättre förutsättningar för att främja jämställdhet inte bara inom arbetslivet utan även inom familjelivet. Skatteavdrag för hushållsnära tjänster, jämställdhetsbonusen, nystartsjobb inom välfärdssektorn samt en väl fungerande förskola är några av de faktorer som ska underlätta för kvinnor att få vardagen att gå ihop. Vi vill underlätta för kvinnor eftersom det fortfarande är kvinnor som i större utsträckning än män ansvarar för hem och barn.

Det är viktigt att se detta som ett samhällsproblem och att politiken kan bidra till en mer positiv utveckling. Alliansen vill ha en levande diskussion kring detta för att Kalmar län ska få en bättre utveckling.

Jan R Andersson (M)

Eva Bengtson Skogsberg (M)

Anders Åkesson (C)

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Alliansriksdagsledamöter, Kalmar län

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons