Annons

Felräkning av PRO

Insändare • Publicerad 26 april 2010

PRO i Kalmar län med dess företrädare ombudsman Bo Ström och ordförande Bengt Kronblad, som tagit som sin huvuduppgift att skrämma oss pensionärer inför valet till hösten, har i en insändare i Ölandsbladet den 22 april påstått att pensionärerna förlorar 169:- per månad fr.o.m. januari 2011.

Detta är en felräkning, det rätta beloppet med de förutsättningar som angivits är ca 21:- per månad. Vad skribenterna glömt bort är att om pensionens bruttobelopp minskas så minskas även skatten och avgiften till svenska kyrkan och begravningshjälpen. Det är således beloppet efter skatteminskning mm, som skall jämföras med den föreslagna skatteminskningen på 218:- per månad. Detta är en allvarlig felräkning man gjort sig skyldig till och som de själva även bör bekräfta så att de som berörs slipper ängslas och få sin sömn störd över att de får det sämre ekonomiskt. Sedan har även statsministern uttalat att pensionärerna är prioriterade för ytterligare skattesänkningar, så i slutändan kan det bli ett bra plus för vår del. Skribenterna har även kopplat ihop den beräknade minskningen av pensionen med vårbudgeten, vilket är felaktigt. Om pensionens bruttobelopp minskas enligt pensionsmyndighetens prognos så är det beroende av konstruktionen som de politiska partierna inkl. socialdemokraterna kommit överens om för några år sedan , nämligen att koppla ihop pensionsbeloppen med hänsyn till utvecklingen av ekonomin i övrigt. Såvitt jag förstår är kopplingen bl.a. beroende på utvecklingen av börskurser under 2009 , som varit negativ på grund av finanskrisen. Detta har inget med vårbudgeten att göra. Nu är väl inte sista ordet sagt i den frågan, eftersom alliansens företrädare diskuterat att mildra den effekten på något sätt. Så misströsta inte pensionärer!

Annons

Kurt Sjölund

Pensionär

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons