Annons

Fake news är inte sanning – M och KD

Man får verkligen ta sig för pannan när jag läser insändaren av Carl Dahlin(M) och Eric Dicksson (KD) – Mörbylånga kommuns politiska handelsresande i demagogi och förenklingar.
Publicerad 5 januari 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ja vi höjer skatten – för vi accepterar inte fler besparingar på äldre, barn eller unga”.
”Ja vi höjer skatten – för vi accepterar inte fler besparingar på äldre, barn eller unga”.

Det är oerhört fräckt och oärligt att föra fram så mycket lögner om den ekonomiska situationen i Mörbylånga kommun. Det finns inte utrymme till att bemöta allt men det viktigaste är:

Ja vi höjer skatten – för vi accepterar inte fler besparingar på äldre, barn eller unga. Våra äldre och barn fortsätter att bli fler till antalet. Vi behöver fler äldreboende, förskolor och skolor. Vi vill satsa och utveckla med kompetent personal. Vi vill också fortsätta med utbyggnad av vattenförsörjning, kollektiv trafik, bredband, kulturskolan, att landsbygden kan utvecklas o s v. På punkt efter punkt står vi för satsning och utveckling som skall ses som en investering i välfärd och framåtskridande och till den vill vi att alla skall bidra efter förmåga.

Annons

Inget resultat från tidigare år är försnillade, det vet alla. De finns reserverade i kommunens utjämningsfonder – att användas vid svårare ekonomiska situationer. Men inget resultat är uppkommet av den tidigare moderatledda ledningen. Det senaste överskottet uppstod tex till följ av nya avskrivningsregler. Varför vill de inte heller berätta för läsarna vad Moderaterna glömde i tidigare budgetarbeten; 4,5 miljoner för arbetsgivareavgifter, 5 miljoner för avskrivningar, 5 miljoner för pensionskostnader. Det sopades under mattan – det fick de gamla och våra barn och unga som gemensamt sparbeting. Nu vill de göra samma sak igen.

Det är tragiskt när handeln försvinner från våra orter. Höjden av oärlighet är att skylla detta på den politiska ledningen - speciellt som skattehöjningen inte har trätt ikraft ännu. Orsaken får sökas i ett större sammanhang som våra köpvanor och urbanisering. Om vi vill fortsätta och bibehålla en utveckling på hela Öland behövs det kommunala resurser och investeringar. Vi är helt övertygade om att Svenskt Näringsliv och lokala Företagarna också ser behovet av att hela samhället skall leva och utvecklas.

Vi som politiker har olika värderingar och ståndpunkter, så skall det vara. Men om den politiska diskussionen uteslutande är pajkastning, lögner och demagogiska halvsanningar säger vi som i det berömda KU-förhöret ”Vet hut”

Per Olof Pelle Johansson

Ledamot i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, Mörbylånga kommun, socialdemokrat

Annons
Annons
Annons
Annons