Annons

”Ett huvudlöst sparförslag”

Insändare • Publicerad 29 november 2007

Vänstermajoriteten i landstinget tänker spara mellan 5,5 och 8 miljoner kronor på länets fyra folkhögskolor. Det märkliga är att man inte har en aning om hur det ska genomföras. Besparingen motsvarar en tredjedel av det anslag som länets folkhögskolor har, så att använda den klassiska ”osthyvelmetoden” är knappast aktuellt.

Det är märkligt att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet behandlar folkhögskolorna så styvmoderligt. Utan att ha några konkreta planer för hur man ska göra och utan att veta konsekvenserna så bestämmer man sig för att dra bort en tredjedel av anslaget. Än så länge finns det bara svävande formuleringar som att se över administration, ledning, städ, kök och vaktmästeri. Detta kan aldrig räcka för att nå upp i de belopp som föreslås. Det krävs mycket mer långtgående åtgärder än så från vänstermajoriteten.

Annons

Som tidigare ordförande och vice ordförande på Högalids folkhögskola ser jag på utvecklingen med stor oro. Hur kommer verksamheten att förändras på våra fyra folkhögskolor? Vad kommer att försvinna? Kommer vänstermajoriteten att tvingas avveckla en folkhögskola för att nå upp till sina egna orealistiska sparnivåer? Vad säger de fyra ordförandena på folkhögskolorna? Tomas Markljung, Sonia Lindell (båda v), Peter Högberg (s) och Kerstin Bergström (mp) borde känna lika stor oro som jag gör. Vilka konsekvenser får sparförslaget för respektive folkhögskola?

Landstingets fyra folkhögskolor är helt klart värda mer respekt än så här. De har en fortsatt viktig uppgift i arbetet att höja utbildningsnivån och verka för folkbildningen i länet. Därför säger landstingsalliansen nej till vänstermajoritetens förslag. Innan vi tar ställning till förslaget vill vi se vilka konsekvenser besparingarna får. Det borde vara helt rimligt eller hur?

Pierre Edström

Folkpartiet liberalerna

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons