Annons

Ett år av ingenting till ända – och några goda råd

Det år som nu är till ända är ett år där de öländska kommunernas utvecklng har fastnat och gått i stå. Kommunmedborgarna i båda Ölandskommunerna har fått uppleva sina valda beslutsfattare som mer eller mindre lamslagna.
Publicerad 4 januari 2020
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin tycker till.
Per Lublin tycker till.Foto: Arkiv

Detta senare är mer eller mindre självförvållat av de folkvalda genom att öns båda kommunfullmäktigefösamlingar beslutade att hålla ny folkomröstning om kommunsammanlagning. Ganska onödigt eftersom frågan redan hade avgjorts vid folkomröstningen nio år tidigare. Men nu blev den ÄN MER avgjord med ett rungande NEJ från medborgarna i båda kommunerna, något som politikerna ännu inte tycks ha hämtat sig från.

Hur som helst tycks det inte ha förekommit något som helst konstruktivt tänkande på kommunal nivå i någon av de båda Ölandskommunerna under året som gått utan mest bara käbbel om ingenting, t ex hur den ene eller andre redovisar siffror. Och liknande. Eller så har det varit prestigeladdat maktspel i frågor där där det sunda förnuftet och medborgarnas intressen har fått stryka på foten. Det är ju inte valår nu och det är långt till nästa gång som medborgarna ges möjlighet att med röstsedlar säga sitt.

Annons

Vid sidan av den onödiga folkomröstningen har året präglats av att den sedan länge önskade - och utlovade - upprustningen av Åkerboskolan nu under det senaste året av har backats tillbaka till ruta ett av prestigeladdade politiker. Branden i slutet av sommaren har inte gjort saken bättre. Och var det så smart att man hade plockat ner åskledaren?

Torgavstängningen i somras som beslutades helt och hållet på tjänstemannanivå är en annan pinsamhet. Betonganläggning i Södra parken för skateåkning (numera omodernt) och stängda eller bortplockade toaletter, som till slut ersatts med en dyrbar byggnad för nödiga som kräver swisch och betalkoder för tillträde är andra exempel på kommunala ingrepp som det folkvalda kommunfullmäktige INTE har fått ta ställning till. Kommunfullmäktige är mer eller mindre lamslaget och dess enda uppgift verkar numera vara att i efterskott skjuta till kommunmedborgarnas pengar till än det ena, än det andra, och utdela ansvarsfrihet för alla berörda för året som gått. Tacka fanken för att det uppstår politikerförakt.

Som äldsteman i kommunfullmäktige - och därmed ålderspresident som det så fint kallas - skulle jag vilja ge ledamöterna i kommunfullmäktige några goda råd. Sluta upp med att hacka på varandra i varenda liten småsak och försök att vara lite konstruktiva istället! Även jag bör skärpa mig! Kom också ihåg att vi är valda av medborgarna i kommunen och att medborgarna har rätt att förvänta sig något av oss. Att vi ska vara lyhörda för hur medborgarna vill ha det och att ni när det kniper ska ha styrka att våga strunta i vad dom som håller i partipiskorna förväntar sig av er. Oavsett hur dessa svänger med sina piskor. På så sätt kan ni stärka kommunfullmäktiges ställning och vinna medborgarnas respekt!

Låt oss tillsammans göra vår kommun till en bra kommun, där de folkvalda beslutsfattarna tar eget ansvar och visar full respekt för sina medborgare och hur medborgarna vill ha det!

Nyårshälsningar från

Per Lublin

Ålderspresident i den bästa av kommuner på Öland

Annons
Annons
Annons
Annons