Annons

”Ernst slaktar väderkvarn i Persnäs”

Insändare • Publicerad 1 juli 2008

 Den öländska väderkvarnen är vår främsta landskapssymbol. Den öländska hembygdsrörelsen har sedan 1930-taltets början värnat om våra väderkvarnar. Tusentals timmar av frivilligt och oavlönat arbete har medlemmarna i våra hembygdsföreningar och enskilda kvarnägare satsat för att hålla våra kvarnar i gott skick. Staten och de öländska kommunerna, näringslivet och enskilda personer har bidragit med pengar och andra tjänster. Intresset och känslan för våra väderkvarnar finns numera hos alla och särskilt starkt hos ölänningar och ölandsvänner.

I lördagens Ölandsblad kan vi läsa om hur ”Ernst gör om åt familjen Hedberg i Persnäs”. I artikeln meddelas att det var dags att göra något åt den gamla kvarnen som byggdes på plats 1838 och är 170 år gammal. Kvarnen ska nu få en ny stil och inredning på sin 170-åriga födelsedag.

Annons

Artikelns rubrik borde varit ”Ernst slaktar väderkvarn i Persnäs”.

För oss i hembygdsrörelsen är det man gör något förskräckligt och fruktansvärt Att med berått mod slakta en öländsk 170 år gammal kulturbyggnad! Hur står det till med omdömet hos de personer som medverkar i detta projekt? Fanns aldrig tanken att restaurera väderkvarnen? Hur kan TV4 medverka i detta projekt? Fanns det inget intresse för kulturella värden på Öland? Inser man inte att det man gör tolkas som ett angrepp på ölänningarnas och ölandsvännernas kamp för bevarande av Ölands särart och kultur?

Ölands Hembygdsförbund, med sina elvatusen medlemmar, vädjar till kvarnägaren och andra deltagare att avbryta projektet och istället renovera och återställa väderkvarnen i ursprungligt skick. Vi stöder Ölands Kvarnförening i deras uppfattning att det planerade TV-programmet inte bör sändas. Är det kanske tid att ta upp frågan om fridlysning och K-märkning av öländska väderkvarnar?

G-O Alfredsson

Ordförande i Ölands Hembygdsförbund

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons